IzdvajamoKonkursi

Konkurs za prijem filmova za međunarodni filmski festival “UHVATI FILM” 2023

Filmski festival „Uhvati film” je međunarodnog karaktera i realizuje se u Novom Sadu, a zatim u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru sa ciljem promocije potencijala i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz tematski i umjetnički specifičnu selekciju filmova.

Dvanaesto izdanje „Uhvati film Banja Luka” festivala održaće se od 12. do 14. oktobra 2023. godine u Banjoj Luci.

Konkurs za prijem filmova je otvoren do 10. arpila. 2023. godine.

Konkurs je regionalni – jedinstven za sva četiri izdanja „Uhvati film” festivala.

Prijavljeni film, orginalan i inovativan, treba da ima minimum jednog aktera ili akterku osobu sa invaliditetom, ali invaliditet nužno ne mora da bude glavna tema. Tema invaliditeta da se pokazuje na nestereotipan, bez sažaljenja i nesenzacionalistički način, jer filmovi koji budu promovisali medicinski/humanitarni/religiozni model invalidnosti, odnosno stereotipe neće ući u selekciju. Pored toga, važno je da film pokazuje umjetničke kvalitete osoba sa invaliditetom (glumačke, rediteljske), donoseći umjetnički doživljaj. Pokretanjem tabu tema kroz film, prikazujući izazove, mijenjaju se perspektive i podstiču promjene koje utiču na rušenje predrasuda i mijenjanje svijesti javnosti. Tehnički uslovi su sljedeći: dužina trajanja filma je najviše 30 minuta; najmanje DVD kvalitet i da imaju titl na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku. Posebno cijenimo ako su filmovi opisno titlovani ili na drugi način prilagođeni gluvim osobama.

Ako su filmovi prijavljeni preko platformi Film free way, Fest home , Click for festivals , prijavni formular nije potreban.

Ukoliko film dostavljate preko YouTube, WeTransfer-a, Vimeo i sl. obavezno na e-mail uhvatifilm@gmail.com dostaviti i: popunjen prijavni formular (koji se nalazi na našoj veb-stranici), biografiju, dvije (2) fotografije iz filma, dijalog listu u srt formatu i trejler (ako postoji). Odabrani filmovi biće prikazani na „Uhvati film” festivalu u Novom Sadu (od 11. 10. do 15. 10. 2023. godine), Banjaluci (od 12. 10. do 14. 10. 2023. godine), Rijeci i Kotoru, ali i u okviru Filmskih karavana.

Najbolji filmovi biće nagrađeni plaketama i plasiraće se direktno na Festival evropskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu.

Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

Audio-vizuelni centar Republike Srpske i Grad Banja Luka podržali su održavanje „Uhvati film Banja Luka” festivala.

Sve detaljne informacije u vezi sa konkursom, kao i zvanični poziv, možete pronaći na našoj veb-stranici: www.uhvatifilm.org ili pišite nam na e-mail: uhvatifilm.banjaluka@gmail.com .

Dušica Lipovac,
direktorka
„Uhvati film Banja Luka” festivala
Tеlefon: 065/228-934
Е-mail: uhvatifilm.banjaluka@gmail.com ,
lipovac.dusica@gmail.com
Veb-stranica: www.uhvatifilm.org

Izvor: Saopštenje