Vijesti

Javni prevoz u Banjaluci biće satelitski praćen

Grad Banjaluka intenzivno radi na realizaciji jednog od ciljeva u strategiji grada, a to je Banjaluka – pametni grad, potvrđeno je iz Gradske uprave.

Kako kažu u skladu s tim održan je niz sastanaka sa kompanijama koje su zainteresovane za uspostavljanje platforme za satelitsko praćenje javnog prevoza.

“Implementacijom ovog sistema građani će imati mogućnost da na pametnim stajalištima prate lokaciju autobusa, očekivano vrijeme dolaska, kao i eventualne promjene rute kretanja autobusa usljed radova na putu ili drugih nepredviđenih situacija”, rekao je gradski menadžer, Bojan Kresojević, te dodao kako je najvažniji uslov grada da se ova platforma u narednom periodu širi na druge usluge grada kao što je odvoz otpada ili snabdijevanje vodom.

“Pred nama je mnogo posla, ali imamo plan i obezbjeđena sredstva za početak projekta “, poručio je Kresojević, te dodao da će grad omogućiti putnicima da prate kretanje autobusa i putem mobilne aplikacije.

Podsjećamo, da koncepti pametnih gradova imaju za cilj da transformišu urbane sredine u atraktivnije, održivije i sredine sa puno više mogućnosti za same građane I da se stručnjaci slažu da ne postoje isti pametni gradovi, jer se svaki grad razvija na različit način, tako Parizu treba više informacija o tome kako da poveća bezbjednost, smanji zagađenje vazduha, Stokholmu treba informacija gdje da postavi nove punjače za električne automobile.

Preuzeto sa: nezavisne.com