IzdvajamoVolontiranje

“Plavi telefon” otvorio prijavu za volontere

“Plavi telefon” je otvorio prijavu za volontere, a oni koji su zainteresovani mogu da se prijave na e-mail volontiraj@novageneracija.org.

Kako kažu organizatori, dužina volonterskog angažmana je minimalno devet mjeseci, a volonterske aktivnosti traju najmanje četiri sata sedmično, na osnovu unaprijed utvrđenog volonterskog rasporeda.

“Naša očekivanja od volontera su: odgovoran i savjestan odnos prema obavljanju volonterskih aktivnosti, dolazak u dogovoreno vrijeme, domišljatost i strpljenje, primjena tehnika razgovora usvojenih edukacijom, poštovanje internih dokumenata Udruženja “Nova generacija”, vođenje urednih evidencija poziva i prisustvovanje redovnim supervizijskim sastancima”, pojasnili su oni.

Prednost za volonterski angažman imaju, kako kažu, studenti humanističkih nauka, ali se mogu prijaviti i drugi studenti.

“Svi volonteri prvo prolaze intervju, na kojem moraju da zadovolje kriterijume Udruženja za angažman u okviru ovog volonterskog programa, a nakon toga volonteri prolaze obuku od 40 sati”, kazali su oni i dodali da se obuka sastoji od 15 sati edukacije iz osnova savjetodavnog rada na liniji za djecu, 20 sati asertivnog treninga i pet sati intenzivnih vježbi simuliranih poziva.

“Nakon obuke, volonteru se dodjeljuje mentor sa kojim se on priprema za pozive na liniji”, pojasnili su oni.

Kako kažu, po završetku angažmana volonteri dobijaju potvrdu o volontiranju s navedenim edukacijama koje je prošao i broju volonterskih sati.

Preuzeto sa: nezavisne.com