DogađajiIzdvajamo

Javni poziv za učešće na Football Zajedno trening seminaru

Dvodnevni trening seminar petak, 20. januar. – nedjelja, 22. januar 2023. Voco Podgorica, IHG Hotel, Podgorica

O projektu – Football Zajedno

Football Zajedno je projekat koji koristi popularnost fudbala kao sredstvo za promociju socijalne inkluzije, različitosti i interkulturalnog dijaloga u podijeljenim zajednicama. Okupljamo relevantne zainteresirane strane kao što su fudbalske asocijacije, klubovi i škole fudbala sa nevladinim organizacijama i Grassroots inicijativama koje rade na polju ljudskih prava, antidiskriminacije, rodne ravnopravnosti i socijalne inkluzije u regiji.

Football Zajedno osnažuje ranjive i manjinske grupe te unapređuje jednako učešće djevojčica i žena u fudbalu. Nudimo širok spektar aktivnosti s djecom i mladima, trenerima i trenericama, edukatorima i edukatoricama i aktivistima i aktivisticama.

Projekat koordinira Fairplay inicijativa pri VIDC-u  s glavnim implementacijskim partnerom Udruženje “Igrajmo zajedno inicijativa” – iZi   u suradnji s nogometnim savezima Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekat se sufinansira u okviru UEFA programa HatTrick i Austrijske agencije za razvoj.

Koji je cilj trening seminara i kome je namijenjen?

Trening je namijenjen primarno sportskim trenerima i trenericama, omladinskim radnicima i radnicama kao i predstavnicima i predstavnicama nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Cilj  je pripadnike i pripadnice ciljnih skupina educirati o različitim edukativnim modelima i metodama koje mogu koristiti unutar svojih klubova/organizacija. 

Fairplay radionice povezuju obrazovanje i kretanje. Kroz igru se objašnjavaju različiti oblici diskriminacije (npr. rasizam, nacionalizam, homofobija), globalna povezanost u sportu, pojam fairplay-a, jednakosti, poštovanja i timskog rada. Radionice se interaktivno odvijaju, kroz rad u grupama, diskusijama te kroz igru i kretanje. 

Po završetku treninga polaznici i polaznice će imati dovoljno znanja i alata da organiziraju treninge u svojim lokalnim zajednicama za koje će biti obezbijeđeni honorari  te će imati mogućnost učešća u daljim projektnim aktivnostima. 

Troškovi smještaja, prijevoza i hrane za vrijeme trajanja seminara pokriveni su projektnim budžetom. Detaljna Agenda će blagovremeno biti dostavljena odabranim kandidatima i kandidatkinjama. 

Kako se prijaviti?

Ispuniti prijavni formular na sljedećem LINKU. najkasnije do 10.01.2023. godine. Odabrani kandidati i kandidatkinje će biti kontaktirani od strane našeg tima. Za dodatna pitanja molimo obrati nam se na footballzajedno@vidc.org 

Preuzeto sa: lonac.pro