Vijesti

Korak naprijed za mlade: Aktivnosti mladih u Banja Luci kao pokretač pozitivnih promjena u društvu

Usvojivši Omladinsku politiku Grada Banja Luka donesenu na osnovu istraživanja o položaju i potrebama mladih, u čijoj su izradi učestvovale i omladinske organizacije, Banja Luka je napravila prvi korak naprijed za mlade. Ovaj grad ima budžet koji izdvaja za mlade, službenicu za mlade, Komisiju za mlade, te prostor koji koriste omladinske organizacije za različite aktivnosti. Iz toga se može zaključiti da je ovaj grad vrlo naklonjen mladim ljudima, njihovim interesovanjima i potrebama. Da se mladi zaista odazivaju na prilike ukoliko im se one pruže, dokaz je i aktivnost pod nazivom „Besplatna instruktivna nastava“ koja se već mjesecima održava svake sedmice u Domu omladine u Banja Luci. Mladi iz Udruženja Perpetuum mobile odlučili su iskoristiti prostor u Domu omladine koji imaju na raspolaganju, kako bi pomogli učenicima srednjih i osnovnih škola da što bolje i lakše razumiju predmete o kojima im treba više znanja nego što ponesu sa školskih časova.

„Najveće interesovanje je za instrukcije iz matematike i engleskog jezika. Ovu instruktivnu nastavu drže studenti približnih godina mladima koje dolaze na nastavu, pa im je mnogo lakše učiti ih i približiti im to znanje. Svaki instruktivni čas završi i više nego uspješno i to je nešto na što smo ponosni“, rekla je Sonja Milinčić, koordinatorica ovog projekta.

Roditelji kažu da nemaju potrebu nuditi i predlagati svojoj djeci da idu na instrukcije. Oni sami traže i žele dolaziti, sami se javljaju za termine i uživaju u svakom času i druženju sa vršnjacima. Zadovoljni roditelji tvrde da se napredak zaista vidi i da njihova djeca počinju pokazivati sve veće interesovanje i ljubav prema predmetima koji im, prije instruktivne nastave, nisu bili omiljeni.

Djeca i mladi su kroz ove aktivnosti pokazali da zaista žele da uče i da budu dobri u onome što rade. To iz dana u dan pokazuju učenici kojih ima toliko da su razvrstani u nekoliko grupa i svi jedva čekaju doći na sljedeći čas!

A da mladi u Banja Luci vrlo korisno upotpunjavaju svoje slobodno vrijeme, dokaz je i Kozara Ultra Trail, također jedno od udruženja koje se bori da mladi imaju što više prilika da uče, izraze svoju kreativnost i ideje, te tako budu važni za pojedinca i zajednicu.

Jedan od glavnih ciljeva Kozara Ultra Traila-a u narednom periodu jeste da se podržana aktivnost „Volontiraj“, koja se pokazala vrlo uspješnom, proširi van granica Banja Luke, u okolne gradove. Zahvaljujući ovoj aktivnosti, volonteri prvo prolaze kroz teorijsku obuku, a onda imaju priliku i izaći na teren. Na terenu pišu posebne priče prepune oduševljenja, jer mladi zaista žele i mogu mijenjati društvo u kojem žive. Kroz teorijske obuke, mladi bivaju upućeni u cilj i svrhu volontiranja, prednosti koje donosi volontiranje, zašto da budu volonteri, šta je to što trebaju znati o ovoj temi, šta su zapravo njihova zaduženja, a šta ne, te kako da djeluju na druge i da ih motiviraju.

„Grad bez volontera zapravo je siromašan grad“, rekla je koordinatorica projekta, Nevena Stojaković. Ovim aktivnostima, ona posebno zagovara brigu o volonterima, koji, kako kaže, dođu u fokus samo onda kada su na zadatku. Smatra da mlada osoba koja odluči biti volonter mora znati šta su njene dužnosti a šta ne, te koji su to benefiti koje donosi volontiranje.

„Volonteri nisu samo trocifreni broj mladih koji se nalazi u bazi, od kojih neki čak više i ne žive u ovom gradu. Volonteri su svi oni koji su aktivni, koji svakodnevno rade da bi stvorili bolje društvo i bolje prilike za sebe i zajednicu u kojoj žive“, dodaje Nevena.

Volontera je zahvaljujući ovoj aktivnosti, iz dana u dan, sve više. Pri svakoj aktivnosti, oni uživaju u druženju, pomaganju drugima, upoznavanju i razmjeni iskustava. Ove aktivnosti dokaz su da je mlade nekad dovoljno samo uputiti i predstaviti im ono što društvu i njihovim vršnjacima treba, a u čemu mogu učestvovati. Njihovo interesovanje raste ukoliko su dovoljno upućeni i ukoliko prilike za njih postoje.

Napori ovih udruženja podržani su saradnjom Instituta za razvoj mladih KULT i Grada Banja Luka, a u okviru inicijative Capacity Building Works. Pored Perpetuum mobile i Kozara Ultra Trail, podržani su projekti još šest organizacija koje nastoje kreirati bolje prilike za mlade, a to su: UG „Centar za digitalni razvoj“, Servisni centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“, UG „Muzička grupa Aleksandrija“, Studentski savez Pravnog fakulteta, „DIS – Pozorište mladih“ i UG „Zdravo da ste“. Inicijativu Capacity Building Works podržava Vlada Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih KULT.

Izvor: Saopštenje