Korisno

4 konvencionalne i 4 sasvim drugačije tehnike za kreativnost u marketingu

Samuel Edwards stručnjak je za digitalni marketing. Radio je s brojnim lokalnim preduzećima i velikim internacionalnim kompanijama kao što su eBay, Duncan Hines, za Drew Barrymore, Washington i mnoge druge.

Evo što kaže kako biti kreativan u marketingu:

U marketingu morate biti profesionalni, a ujedno trebate biti maštoviti. Ljudi u računovodstvu, ljudskim resursima,menadžeri, ne moraju brinuti o tome.

Recimo da ste već dovoljno obrazovani i sposobni da kvalitetno obavljate zadatke na poslu, vaš napredak će zavisiti isključivo od vaše kreativnosti. Možete li iznova osmišljati svježe i inovativne ideje? Za one koji su u kreativnoj blokadi, evo nekoliko savjeta za kreativnost u marketingu:

Kako mozak funkcioniše na kreativnoj razini

Važno je razumjeti kreativnu stranu mozga. Iako ne znamo kako tačno mozak procesuira informacije i stvara ideje, znamo da postoje tri specifična područja, tj. “centra” u mozgu koji su odgovorni za kreativno mišljenje:

  • Centar kontrole pažnje. Ovaj centar se odnosi na sposobnost biranja na šta usmjeriti pažnju u danom trenutku. To je ustvari sposobnost koncentrisanja. Kad radite nešto važno, nešto što zahtijeva laserski fokus, ovaj dio mozga radi u višoj brzini.
  • Centar imaginacije. Ovaj je centar zaslužan za zamišljanje budućih događaja, ideja i scenarija, i prisjećanje stvari iz prošlosti. Ovaj dio mozga omogućava da stvarate mentalne slike i hipotetičke situacije.
  • Centar kognitivne fleksibilnosti. Ovaj centar je odgovoran za vašu sposobnost da mislite o dva različita koncepta. To je most između prva dva centra. U biti vam omogućava da razmišljate o dvije stvari istovremeno, kako bi stvorili inovativne i hibridne ideje.

Kad je bilo koji od ova 3 centra ugrožena, ne možete dati svoj maksimum. Distrakcije vas ometaju sve više, ideje teško dokučujete i ne možete nikako povezivati različite koncepte.

Sada kad vam je jasno kako kreativnost funkcioniše na razini mozga, trebate i razumjeti što su uopće ideje. Ideja u svojoj osnovi nije ništa drugo nego kombinacija bivših misli, iskustava i dijelova. I jedino što je bitno je vaša sposobnost da prepoznate i spojite te elemente.

Četiri konkretna i opipljiva savjeta povezana uz biznis za kreativnost u marketingu

  1. Koristite prave alate

Neki kažu da je stručnjak za marketing dobar koliko su dobri njegovi alati. Jeste li se naoružali pravim izvorima za kreativnost i produktivnost? Aplikacije kao Yammer, Jira ili Trello mogu vam pomoći.

  1. Čitajte

Ideje dolaze ili iz vaših misli ili iz eksternih izvora. Izlažete li se relevantnim informacijama? Umjesto da na stručne članke, intervjue s vodećim ljudima u vašoj branši i slično gledate kao na gubitak vremena, gledajte na njih kao na iskustva koja vam mogu pomoći dobiti kreativne ideje.

Odredite minimalno 30 minuta dnevno za čitanje relevantnih sadržaja, isplati će vam se. Heidi Cohen predlaže čitanje raznih žanrova i stručne literature kako bi proširili poglede.

  1. Dopustite da vam ideje rastu

Problem mnogim ljudima u marketingu nije to što ima manjka ideja, nego što ne daju priliku idejama da se razviju. Bilo kad vam ideja padne na pamet, zapišite je i vratite se na nju kasnije. Sam taj proces zapisivanja pomoći će vam da ideju razradite kasnije.

  1. Upoznajte vašu publiku

Profesionalcima u marketingu kreativnost često stane jer ne znaju dovoljno o ciljanoj publici. Dobro proučite na koga usmjerujte ideje i dopustite mašti da se razigra.

Četiri malo drugačije tehnike

  1. Meditirajte

Prema istraživanju provedenog na Sveučilištu u Washingtonu, redovna meditacija je povezana s kognitivnim napretkom. Sposobnost da ignorišete distrakcije će se povećati kao i vaša koncentracija. Drugim riječima, meditacija pojačava mrežu kontrole pažnje i mrežu kognitivne fleksibilnosti.

  1. Prehrana

Postoji ogroman broj zdravstvenih i prehrambenih zajednica koje smatraju da ono što jedete izravno utiče na vaše kognitivne sposobnosti. Postoji uvjerenje da procesirana hrana (koje imaju visok udio šećera, nesaturiranih masti i natrija) i umjetni sastojci sišu kreativnost, dok je druga hrana potiče. Ta druga hrana sadržava kompleksne ugljikohidrate (zob, integralni kruh, smeđa riža), esencijalne masne kiseline (chia sjemenke, kokosovo ulje, avokado), i antioksidanse (bobičasto voće, brokula, zeleni čaj).

  1. Radno okruženje

Razne studije su pokazale da radno okruženje utiče na vašu kreativnost. Važni faktori su temperatura (25 stepeni Celzijusa je optimalno), osvjetljenje (manje je bolje), urednost (treba postojati jedno uredno i jedno neuredno mjesto) i muzika (ambijentalna muzika povećava koncentraciju).

  1. Učinite nešto novo

Ponekad vam je samo potrebna promjena tempa. Pokušajte raditi na novom mjestu, pokušajte s drugačijom jutarnjom rutinom i promijenite radno vrijeme. Ove male izmjene vjerojatno će vam pomoći mozgu da bude kreativniji.

Izaberite što vam najbolje odgovara

Kad bi svi bili isti, kreativnost ne bi postojala. Steve Jobs i Mark Zuckerberg ne bi se razlikovali od vašeg kolege. Drugom riječju, ne postoji univerzalni kalup koji radi za sve.

Izaberite tehnike s ove liste kako bi otkrili što vama funkcioniše. Što prije vratite kreativni duh, više ćete se zabavljati, bit ćete produktivniji i na kraju pozitivniji.

-Izvor: stratego.hr

Preuzeto sa: hocu.ba