DogađajiIzdvajamo

Poziv na radionicu: Formiranje vlasti nakon izbora, izazovi u izveštavanju

Mediacentar Sarajevo poziva novinare/ke, urednike/ce na radionicu posvećenu izazovima u medijskom izvještavanju u periodu nakon izbora. Na radionicu se mogu prijaviti novinari/ke i urednici/e iz svih dijelova BiH koji imaju minimalno jednu godinu radnog iskustva u medijima.

Svrha radionice je ponuditi sistematizirano znanje o pitanjima vezanim za formiranje vlasti nakon izbora, te kroz razgovor sa učesnicima/ama sagledati najveće izazove u izvještavanju o formiranju vlasti nakon izbora sa kojima su se novinari/ke suočili i načinima kako ih prevazilaze.

Učesnici/e radionice moći će se prijaviti na stipendiju u iznosu do 950,00 KM za produkciju mulimedijalnih sadržaja koji problematiziraju medijsko izvještavanje nakon izbora te nude cjelovite informacije o izbornim procesima. Neke od tema o kojima ćemo diskutovati tokom radionice, koje mogu biti tema multimedijalnih priča su: štetni i dezinformacijski narativi nakon izbora, dezinformacije i nepotpune informacije o formiranju vlasti i koalicija na različitim nivoima, političke manipulacije oko formiranja koalicija, formiranje domova naroda i opstrukcije, netransparentnost političkih aktera i problematične izjave političara, provjera informacija i fact-checking.

Program radionice će da obuhvati:

Formiranje vlasti nakon izbora

Najvrednije lekcije o izvještavanju o izbornim procesima

Diskusija sa učesnicima/cama, razgovor o mogućim temama multimedijalnih priča

Radionica će se održati 23.12.2022., od 10.00 – 15.00 u hotelu ColorsInn (adresa Koševo 8) u Sarajevu. Radionicu će voditi saradnici Mediacentra i trenerski tim Mediacentra.

Ukoliko ste zainteresirani za učešće, molimo da ispunjeni formular dostavite na mejl prijave@media.ba najkasnije do 21.12.2022. sa naznakom ”Prijava na radionicu: Formiranje vlasti nakon izbora”. Putne troškove i troškove smještaja za učesnike i učesnice izvan Sarajeva pokrit će organizator.

Poziv za prijave za stipendije bit će otvoren za učesnike i učesnice radionice, a odluka o prijedlozima koji će biti podržani bit će donesena na osnovu prijedloga koje će učesnici dostaviti nakon radionice. Svaka multimedijalna priča bi trebala imati eksplainare u formi vizuala i teksta koji na jednostavan način objašnjavaju procese o kojima se izvještava u tekstu. Dobitnici stipendije bi multimedijalne priče trebali objaviti u nekom od medija u BiH najkasnije do kraja marta 2023.

Preuzeto sa: media.ba