Vijesti

Petak u Banskom dvoru: Poetsko veče Ranka Risojevića

Poetsko veče Ranka Risojevića – dobitnika međunarodne nagrade „Branko Radičević“, Brankovog kola iz Sremskih Karlovaca i promocija knjige „Samotna riječ“ biće održani u petak, 9. decembra u Vijećnici Banskog dvora.

Na promociji učestvuju Predrag Bjelošević, Ranko Pavlović i autor, saopšteno je iz Banskog dvora.

– Kroz zbirku Samotna riječ Ranka Risojevića, iz pjesme u pjesmu, iz stiha u stih, iz riječi u riječ, poput niti kojom se u cjelinu ušivaju razuđena promišljanja i poimanja svijeta, provlači se osjećaj samoće, ali ne samo one fizičke, koja oslikava usamljenu jedinku, nego više one koja se očituje u nedostatku sabesjednika (koji nikako ne mora biti istomišljenik, ali mora imati kritički pogled na stvarnost) i sapatnika (koji nije samo saputnik nego neko s kim će zajedno bolovati rane ovog „istrošenog“ svijeta) – navedeno je u saopštenju ove ustanove.

Govoreći o tematici zbirke, iz Banskog dovra su kazali da se Risojević često, pa tako i u ovoj zbirci, bavi biblijskim temama, ali da je sam okrenut samo jednoj religiji – religiji jezika.

– Najveća moć ljudskog bića upravo je u jeziku, on je i nadahnuće, i sredstvo, i oružje za odbranu istinskih vrijednosti, on gradi u rukama neimara i razgrađuje kod rušilaštvu sklonih, pa zato brižljivo bira riječi iz govora svoga roda, trudi se da ih smjesti baš tamo gdje će se najudobnije osjećati i pružati najveću korist, gdje će podsticati na poniranje u suštinu i razgaljivati dušu – navodi se u saopštenju.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka