Vijesti

Poštujte zakonske obaveze: Mikročipovanjem kućnog ljubimca rješavate problem napuštenih pasa u gradu

Od 15. decembra počinje akcija kontrole vlasnika pasa i njihovih zakonskih obaveza, kao što je mikročipovanje, vakcinacija i šetnja ljubimaca pod nadzorom.

Riječ je o aktivnost je formirana u saradnji sa udruženjima za zaštitu životinja, a na inicijativu Odjeljenja za komunalne poslove, a sve sa ciljem kontrole vlasnika pasa, koji su veoma čest uzrok nastanka napuštenih pasa.

Sprovođenjem ovih zakonsih obaveza, neodgovorni vlasnici pasa će morati preuzeti odgovornost za svoje ljubimce, te će na taj način biti smanjen broj napuštenih pasa, kao i širenje zaraznih bolesti.

Vlasnicima pasa se preporučuje čipovanje i vakcinacija protiv bjesnila, koje je propisano Zakonom.

Takođe, biće sprovođena i akcija kontrole životnih uslova vlasničkih pasa, koje će se sprovoditi nakon masovne kontrole ovih navedenih stavki.

Ovu aktivnost, koju će sprovoditi Policija za pse, koja djeluje u sklopu Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, a u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, te je riječ o prvoj masovnoj kontroli mikročipova vlasničkih pasa na javnoj površini u Republici Srpskoj.

Aktivnost će se provoditi na način da će vlasnici pasa biti dužni da dopuste službenicima da očitaju čip, te da provjere u kakvim uslovima borave ljubimci.

Pripadnici Odjeljenja za komunalne poslove na objektima mjesnih zajednica kao i na objektima veterinarskih ambulanti postavili su plakate, na kojima je jasno istaknuto kada počinje kontrola, te šta je je zakonska obaveza vlasnika pasa na području grada.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka