Vijesti

Otvoreno psihološko savjetovalište za djecu i adolescente

“Već sa 9 godina postaju zavisnici od društvenih mreža”

Centar modernih znanja otvorio je u sklopu svog programa pedagoško – psihološko savjetovalište, uz poseban akcenat na rad sa djecom koja su zavisnici od društvenih mreža, kao i na rad sa adolescentima socijalno neprilagođenog ponašanja.

Predsjednik Centra modernih znanja Nebojša Macanović kaže da aktuelna istraživanja pokazuju da djeca veoma rano, već od svoje 9 godine života, pokazuju znake zavisnosti od mobilnih telefona.

– U ranom uzrastu dominiraju igrice, a kasnije i brojne društvene mreže. Kada ih roditelji opomenu i daju neki zadatak, oni izgledaju često kao hipnotisani i ponekad se čini da ništa od informacija ne dopire do njih. Sa uzrastom se javljaju i druge poteškoće, gdje djeca uopšte ne žele da se jave roditeljima na telefon ili poruku, jer to nije „in“ u društvu da ih roditelji nešto zapitkuju i interesuju se gdje su i šta rade. Kasnije opet na raznim događajima i zajedničkim druženjima primjećujemo da djeca uopšte ne komuniciraju nego da su stalno na telefonu – rekao je Macanović.

Upravo zbog ovakvih problema, ali i mnogih drugih, Macanović ističe da su u okviru Centra modernih znanja počeli sa radom i otvorili ovo savjetovalište.

– Pored toga, stručnjaci u savjetovalištu se bave i problemima koje imaju odrasli, kao što su anksioznost, osjećaj „zaglavljenosti“ u životu, napadi panike, depresija, savjetodavnim radom sa roditeljima koji imaju poteškoće u komunikaciji sa djecom, suočavanje sa stresnim i traumatičnim iskustvima – zaključio je Macanović.

Preuzeto sa: srpskainfo.com