Vijesti

Evropska noć teatra u BiH: Narodno pozorište RS u subotu izvodi predstavu “Naši dani”

Evropska noć teatra 2022. godine biće održana u subotu, 19. novembra.

U Evropskoj noći teatra – Noći teatra BiH 2022. u subotu, 19. novembra, u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće izvedena predstava „Naši dani“.

Ideja za organizovanje Evropske noći teatra potekla je od Eleonore Rosi i Dječjeg pozorišta Dubrava u Zagrebu, koje je koordinator projekta.

Inicijativa je uspješno promovisana u susjednim zemljama i Evropskoj uniji, tako da se Evropska noć teatra održava u 11 evropskih zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, Bugarska i Belgija).

Evropska noć teatra je „jednodnevna manifestacija posvećena scenskim i izvođačkim umjetnostima“, sa akcentom na umjetnosti glume. Održava se svake godine, treće subote u novembru.

Ideja vodilja ovog projekta je produbljivanje odnosa između pozorišnih stvaralaca i njihove publike, stvaranjem novih oblika njihovog povezivanja i zajedništva.

Кoordinator međunarodne teatarske manifestacije European Theatre Night (Evropska noć teatra) – Noć teatra Bosne i Hercegovine od 2010. godine je Bosansko narodno pozorište Zenica.

Evropska noć teatra 2022. godine biće održana u subotu, 19. novembra.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske biće izvedena predstava „Naši dani“ autora Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Predstava je, osim na matičnoj sceni, izvođena na gostovanjima i prikazivana na festivalima i višestruko je nagrađivana. U Evropskoj noći teatra publici donosimo predstavu posvećenu našim danima i pozorištu našeg vremena.

Preuzeto sa: blink.ba