Vijesti

Izložba slika Zdravko Vajagić/Legat u petak u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel

U Kamenoj kući tvrđave Kastel u petak, 18. novembra sa početkom u 19.00 časova biće otvorena izložba slika Zdravko Vajagić/Legat (Prijedor – Novi Grad).

-Kada je slikarstvo Zdravka Vajagića u pitanju, riječ je o respektnom i samosvojnom stvaralačkom pregnuću, kojim je odavno prisvojio zapaženo mjesto na savremenoj srpskoj likovnoj sceni. Nije teško primjetiti da su Vajagićev život i njegova umjetnost izjednačeni i zato nas ne čudi slikareva motivska orijentisanost ka predjelima rodnog kraja. Slikarski svijet koji gradi autor izvučen je iz unutrašnje, duboko intimne, umjetnikove zavičajne mitologije – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju kako je njegovo delo neprekidno platno bosanskih predjela, datih u najrazličitijim sugestivnim raspoloženjima. Asocijativno imenovanje njegovih slika – Plavno, Podnožje Plavna, Mračaj, Predio zelene zemlje, Zarobljeni predio, Događaj u predjelu – svjedoči o saučesničkoj bliskosti umjetnika sa zavičajnim krajem.

-Ono što treba istaći je da kod Vajagića pejzaž-predio nema geografsko obilježje, već je snagom umjetničke kontemplacije stvaralac uspio da ga preobliči u duhovnu sliku, u jednu vrstu mentalnog pejzaža – dodaju u saopštenju.

Izložba se organizuje u saradnji sa Muzejom Kozare i KC Novi Grad.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka