Vijesti

U četvrtak promocija knjige “U džepovima medijske stvarnosti”

Autori knjige su Borislav Vukojević i Vuk Vučetić.

U četvrtak, 20. oktobra, s početkom u 19.00, u prostorijama Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, održaće se promocija knjige “U džepovima medijske stvarnosti” autora Borislava Vukojevića i Vuka Vučetića.

Kako navode autori, ova knjiga predstavlja pokušaj da se opišu, anali­ziraju i rasvijetle neke od najaktuelnijih komunikoloških i medijskih tema. Ukupno 46 tekstova koji čine ovu knjigu razvrstani su u šest srodnih tematskih poglavlja – Mediji i društvo, Analiza medija, Medijska pismenost, Savremeni mediji, Lažne vijesti i postistina, Priručnik: korisni alati za čitaoce. Velika je većina tekstova ranije objavljena na različitim onlajn platformama, ali ovako integrisani u novu cjelinu, čini se, kreiraju jedan kvalitetniji i sveobuhvatniji uvid u stanje u oblasti savremenih medija i komunikacija.

Razgovor s autorima vodiće urednica Marija Pejić.

Neki od interesantnih tekstova koje ćete imati priliku pročitati kada nabavite ovu knjigu su:

– Bindžovanje – Kad cijelu seriju odgledaš u cugu,
– Vikipedijske dileme: Treba i tvrdnja da je nebo plavo biti potrđena citatom ili ne?,
– Onlajn mediji: Uređivali bi državu, a ne žele se ni predstaviti,
– Reklame i medijska pismenost: Uvjeravanje, poznate ličnosti i emocije,
– Lažni altruizmi i kvazikliktivizmi,
– Mim kultura u BiH: Od satire do političkog postera,
– Lažne vijesti (“Fake news”) u neregulisanom onlajn medijskom prostoru,
– Trolovi i botovi korisnike društvenih mreža uvlače u spiralu širenja lažnih sadržaja.

Autori navode da je ova knjiga prvenstveno namijenjena medijskoj publici koja nema vremena ni motivacije da pručava naučne knjige iz oblasti medija i komunikacija, a ovdje mogu da pronađu teme koje bi ih mogle interesovati ali i odgovore na pitanja koja ih muče, kao i studentima društvenih nauka kojima ovi tekstovi mogu koristiti proučavanju različitih tematika. Namijenjena je i nastavnicima i saradnicima na katedrama novinarstva i komunikologije jer im može koristiti kao dodatna literatura u promišljanju analize medija.

Preuzeto sa: blink.ba