Korisno

9 načina za svakodnevnu brigu o sebi

Bez obzira šta se dešava oko nas, briga o sebi je uvijek prioritet. I dok često mislimo da moramo da posvetimo cijeli dan ili sat za brigu o sebi, u stvari radi se o malim porcijama sreće koje možeš dodati u svoju svakodnevnicu i učiniti da se osjećaš bolje. Ne postoji bolji trenutak od ovoga da ti praksa brige o sebi postane navika, u nastavku ti donosimo listu jednostavnih načina za svakodnevnu brigu o sebi.

  1. Radost ranog ustajanja

Veoma je lako da ljenčarenje u krevetu postane rutina. Ali s vremena na vrijeme, navij sat i probudi se rano kako bi uživala/uživao u izlaku sunca, a takođe je i najbolje vrijeme ako možeš da izađeš u šetnju. Vidjećeš da gledanje izlaska sunca donosi energiju i inspiriše.

  1. Pretvori rutinsku brigu o koži u iskustvo

Zašto ne bi iskoristila tih dodatnih 10 minuta, koje inače koristiš za šminkanje, kako bi uživala u masaži lica ili transformisala večernju rutinu jedonostavnog nanošenja kreme u kozmetički tretman.

  1. Upali konačno mirisne svijeće

Čulo mirisa je veoma moćno, ispuni sobu aromom mirisnih svijeća i momentalno ćeš unaprijediti svoj životni prostor, i naravno osjećati se bolje.

  1. Iskoristi vrijeme za istezanje

Samo istezanje i pokretanje tijela (bez obzira na brzinu) je veoma korisno. Pokušaj da naviješ alarm svakih par sati kako bi napravila pauzu za istezanje.

  1. Posveti vrijeme pravilnoj ishrani

Pokušaj da preokreneš svoje kulinarske sposobnosti u zdrave recepte koji će postati dio tvoje svakodnevnice. Supe, salate, i mnoga druga zdrava jela će pomoći će tvom imunitetu.

  1. Svako jutro jedan smuti

Ako je pravljenje smutija uvijek bilo na tvojoj listi, sada je pravo vrijeme da počneš. Pokušaj da pripremiš namirnice u porcijama i staviš ih u zamrzivač kako bi ih samo izvadila iz zamrzivača ujutro i ubacila u blender. Ako ujutro prvo uneseš povrće ili voće (u smutiju) neće te mučiti griža savjest ako za užinu pojedeš nešto nezdravo, a da ne spominjemo da će ti kosa, koža i nokti izgledati bolje nego ikada.

  1. Slušaj muziku

Napravi plej listu omiljenih pjesama koje ćeš puštati u toku dana, dok hodaš do posla, na pauzi na poslu dok prošetaš, kod kuće pojačaj zvuk i uživaj!

  1. Napravi kupku

Kupke su neizbježne na listi stvari za brigu o sebi. Ali da li si znala da topla i opuštajuća kupka zapravo ima slične benefite za zdravlje kao vježbanje? Tako da, ako ti treba izgovor za kupku na kraju dana ovaj je savršen.

  1. Meditiraj

Bilo da je prva stvar kou radiš ujutro ili zadnja prije nego što odeš u krevet, par minuta meditacije svaki dan može da smanji anksioznost i stres, poboljša koncentraciju i poboljša san -sve ono što pomaže da se osjećaš dobro.

Izvor: harpersbazaar.com.au

Preuzeto sa: ultra.com