Korisno

15 najčitanijih savjeta i vodiča za studente

  1. Prva godina fakulteta: 10 savjeta koji će vam pomoći da lakše “preživite”

Prvih nekoliko sedmica na fakultetu su iznimno kritični za sve nove studente. Tokom tog razdoblja napravit ćete neke odluke koje će uticati na ostatak vašeg akademskog obrazovanja. Zato vjerujemo da su svakom brucošu pripomogli ovih 10 savjeta kako bi postavili čvrste temelje za ulazak u akademski svijet ali i za prvu akademsku godinu.

  1. Besplatne online edukacije koje ne smiješ propustiti

Želiš obogatiti svoj CV nekim novim certifikatom ili vještinom ili jednostavno saznati nešto potpuno novo? Dodatna edukacija nije samo opcija, već potreba ukoliko želiš biti upoznat sa novostima u branši u kojoj planiraš raditi ili već radiš, a samim time i uspješan u onom što radiš.

Internet nudi bezbrojne mogućnosti obrazovanja i usavršavanja. Različite open source platforme nude brojne online tečajeve vrhunskih stručnjaka koje možete pogledati u vlastitom domu, često za malo naknadu ili potpuno besplatno. Upoznajte ih ako još niste!

  1. Kako lakše pamtiti i zapamtiti

Za vrijeme studiranja svaki student se susreće sa teškim gradivom kojeg je nekad vrlo teško naučiti, a još važnije, zapamtiti. Najgora noćna mora je organizirati gradivo i učenje kako bi što brže, a pritom i kvalitetnije naučili željeni sadržaj. No sigurno smo da će jedna od sedam objašnjenih tehnika biti i ona uspješna baš za tebe!

  1. Kako se fokusirati na učenje

Dok se prebacujete između različitih zadataka vaš IQ pada za 10 bodova, što je isti gubitak kao da niste spavali cijelu noć. Doznajte kako kreirati idealne uvjete za bolju koncentraciju i lakše pamćenje gradiva!

  1. Kratki vodič za učenje u zadnji tren

“Upomoć! Ispit mi je za 3 dana i nisam još spreman/na!” Svi smo se bar jednom susreli s ovom situacijom. Najlakše je odustati, no sugeriramo da prije takve odluke isprobate i neke od taktika u ovom vodiču. Nemate što izgubiti.

  1. Kako kvalitetno zapisivati bilješke na predavanjima i učiti iz njih

Što zapisivati, a što ne? Znati voditi bilješke kvalitetno potrebno je ne samo na predavanjima već se nastavlja i poslije diplome, od poslovnih sastanaka i komunikacije na raznim razinama, stoga vrijedi uložiti malo vremena i pokušati primijeniti savjete stručnjaka.

  1. Najbolje mobilne aplikacije za studentski život i obaveze

Koje mobilne aplikacije koristite za organizaciju svog studentskog života? Od organizacije dnevnih zadataka i rasporeda, preko aplikacija za rad prezentacija, seminarskih radova i mobilnih skenera do riječnika i praćenja studentskog budžeta – složili smo našu must-have listu! Osim ove, nije naodmet niti zaviriti u savjete sa sjajnim dodatnim pomagačima za određivanje prioriteta i organizaciju vremena.

  1. Najbolji freelance poslovi za studente

Bez obzira financiraju li te roditelji ili sam snosiš troškove studiranja, dodatni prihodi uvijek su dobrodošli. S obzirom da je posao s punim radnim vremenom nemoguća misija uz redovito studiranje, povremeni poslovi idealno su rješenje za studentski budžet. Ovisno o tvojim afinitetima, raspoloživom vremenu i znanju koje posjeduješ, možeš se odlučiti za mnogo opcija koje neće naškoditi tvojim ocjenama. Ako nemaš ideja, mi ih imamo nekoliko koje uvijek možeš isprobati.

  1. Napravi genijalnu prezentaciju koristeći besplatne predloške

PowerPoint, Google Drive, Prezi i Keynote samo na prvu izgledaju zahtjevno, no uz malo prakse ubrzo ćeš ovladati ovim najpoznatijim alatima za izradu prezentacija. Kako bi vam pomogli u tome, izdvojili smo najvažnije značajke svakog od njih, kao i izvore na kojima možeš pronaći besplatne predloške koji će ti pomoći kada zatrebaš inspiraciju ili jednostavno nemaš vremena za izradu prezentacije „od nule“.

  1. Što je cirkularna ekonomija i kako utječe na novi svjetski poredak i stvaranje novih radnih mjesta

Kako se vratiti prirodi i ponovno upotrijebiti već upotrebljeno? Skretanje pažnje na energetsku učinkovitost i ekološku održivost temelj je ovog ekonomskog modela, a ovaj načina razmišljanja može se primijeniti i na sve aspekte života. Glavni benefiti ovog modela su ekonomske uštede, nova radna mjesta, ušteda resursa i energije te doprinos ublažavanju klimatskih promjena.

  1. Kako napisati životopis s kojim ćete dobiti prvi posao

Prvi korak u traženju posla ili prakse je pisanje životopisa, što mnogim tražiteljima posla zadaje brojne brige. No, nemojte očajavati, sve se to da srediti uz pomoć ovih rješenja i malo vremena.

  1. Imaš razgovor za posao? Rasturi ga uz par trikova…

Pozvali su te na razgovor za posao. Nakon potrage za istim i iščekivanja odgovora od potencijalnog poslodavca, sada sva muka pada u drugi plan i nastupa nervoza. Što reći? Kako se obući? A što ako pitaju nešto što ne znaš? Smiri se, nisi ni prvi ni zadnji koji je morao proći ovaj nužni korak do zaposlenja, a vjerojatno su ga barem jednom u životu prošli i oni koji će ga s tobom voditi. Duboko udahni i imaj na umu nekoliko stvari…

  1. Erasmus otkriva i spaja svjetove – evo kako se uključiti

Ovaj program studentske mobilnosti omogućuje ti da na minimalno 3, a najviše 12 mjeseci odeš studirati i živjeti u drugu državu, bez akademske pauze. Tu su i stipendije koje uključuju mjesečnu financijsku potporu, a iskustvo koje možeš steći neprocjenjivo je kako u privatnom životu, tako i u karijeri koju odabereš. Studenti koji su bili dio Erasmus programa imaju čak 70% veće šanse za zapošljavanje nakon završetka fakulteta od svojih kolega, pa ako još niste otkrijte kako se uključiti!

  1. 5 alata za izradu seminarskog rada koji će te poštedjeti neugodnosti

Temu imaš, inspiracija samo što nije preuzela kontrolu nad tvojim prstima i krećeš u pisanje svog seminarskog, diplomskog ili nekog drugog akademskog rada. A onda prva prepreka – kako se ono piše ona riječ koja označava ono što smo učili… Pripremi se bolje uz nekoliko online alata koji ćete poštedjeti crvenila naiđe li tvoj profesor na banalnu grešku u radu.

  1. Kako biti bolji u komunikaciji na eventima

Znate li kako neformalno poznanstvo pretvoriti u poslovnu suradnju? Kad su studenti u pitanju, jedan odlazak na neki event može značiti da te nakon diplome čeka posao ili više njih. Većina poslova se niti ne oglašava, već o njima kruži usmena predaja. Uvijek postoji i opcija da ćete nekog potencijalog poslodavca toliko impresionirati da će samo za vas stvoriti radno mjesto. Zato na idućem eventu izađite iz komfora svoje radne grupe i šarmirajte ostale svojim znanjem, pristupom i karakterom.

/libertas.hr/

Preuzeto sa: hocu.ba