Ostalo

Nermina Hrnić iz Bosne i Hercegovine autorka loga samita Berlinskog procesa

Regionalni ured za suradnju mladih-RYCO, u partnerstvu sa Federalnom vladom Njemačke, izabrao je rad mlade dizajnerice iz BiH Nermine Hrnić, kao pobjednički u Otvorenom pozivu za mlade dizajnere: Natjecanje za logo samita Berlinskog procesa za Zapadni Balkan 2002. Poziv je bio otvoren od 11 do 25 augusta 2022, a mladi ljudi (18 do 30 godina) s područja Zapadnog Balkana mogli su se prijaviti da dizajniraju logo za ovogodišnji samit Berlinskog procesa za Zapadni Balkan koji će se odvijati u Berlinu od 1 do 3 novembra 2022.

Izabrati najbolje rješenje nije bio lagan zadatak s obzirom na to da je svoje radove poslalo 202 mladih grafičkih dizajnera iz cijele regije. Selekcijski odbor koji su činili omladinski predstavnici u RYCO Upravnom odboru i voditelji lokalnih RYCO ureda, uz validaciju njemačke vlade, dodijelio je tri nagrade najboljima.

Pobjednice su:

● Prva nagrada: Nermina Hrnić, Bosna i Hercegovina
● Druga nagrada: Eli Gjoka, Albania
● Treća nagrada: Fatjona Bulica, Kosovo*

RYCO i Federalna vlada Njemačke obezbijedili su i novčane nagrade za najbolje. Dobitnica prve nagrade dobit će 2.000€, druge 1.000€ bruto, dok je nagrada za treće mjesto 500€.

Pobjednički rad predstavlja apstraktne ptice u formi strijelica koje u jatu formiraju obrise Zapadnog Balkana. Same strijelice nose simboliku dinamike i zajedničkog puta ka cilju. Zapadni Balkan, Europska unija i Njemačka kao zemlja domaćin, predstavljene su bojama logotipa.

Berlinski Proces inicirala je Njemačka kako bi se promovirala regionalna suradnja na Zapadnom Balkanu i podržala politika proširenja EU. Prvi samit održan je 28 augusta 2014 u Berlinu. Uslijedili su samiti u Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017), Londonu (2018), Poznanu (2019) i Sofiji (2020). Berlinski Proces njeguje povezanost u regiji, ne samo kroz ekonomsku suradnju nego i time što je jedan od njegovih najopipljivijih rezultata uspostava Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO). Sporazum o uspostavi RYCO-a potpisalo je šest premijera Zapadnog Balkana tokom Samita u Parizu 4 jula 2016.

*Ovaj naziv ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju neovisnosti Kosova.