Korisno

Da li i vi nosite posao kući sa vama?

Iako nekad toga nismo ni svesni, često nosimo posao kući sa sobom. I dok nismo na poslu, kao da jesmo. Razmišljamo o strankama i klijentima, šta treba uraditi, šta je trebalo bolje uraditi, o teškim kolegama, žalimo se bliskim osobama itd.

I tako, umesto da vreme van posla iskoristimo za odmor, porodicu, prijatelje, hobije i ostale aktivnosti koje nam prijaju, mi ga provodimo brinući o poslu i povećamo sebi stres.

Na svu sreću, postoje neke stvari koje možemo uraditi kako bi (u što većoj meri) posao ostavili na poslu.

  1. Završite sve što možete pre nego što odete.

Kako biste što opušteniji otišli sa posla potrebno je pripremiti se. Napravite listu sa zadacima koje treba da obavite narednog dana. Ovo će vam omogućiti da budete fokusirani kad dođete na posao, kao i da odete sa posla osećajući se kao da se se pobrinuli oko stvari koliko god ste mogli, bar do sutra.

  1. Napravite rutinu za nakon posla.

Rutina nakon posla vam može pomoći da se opustite nakon stresnog radnog dana, kao i da stvorite mentalnu naviku opuštanja uma i otpuštanja stresa sa posla.

To može biti uzimanje dubokog daha dok izlazite sa posla i podsećanje sebe da ste otišli sa posla i fizički i psihički. Ili može da podrazumeva planiranje te večeri ili vikenda i svih aktivnosti kojima se radujete. Pronađite šta vama odgovara i stvorite naviku od toga.

  1. Uživajte u svom putu kući.

Razmišljanje o poslu dok se vraćate kući i nerviranje usled gužve u saobraćaju dodatno povećava stres koji osećamo. Zato pokušajte da učinite ovo vreme prijatnijim. Na putu kući možete slušati podkast koji volite, zanimljive audioknjige, ili muziku koja će vam podići raspoloženje. Takođe, možete razmišljati o svim stvarima na kojima ste zahvalni kako bi održali pozitivniji tok razmišljanja.

  1. Stvorite umirujuću atmosferu kod kuće.

Pored posla, kod kuće provodimo najviše vreme, i nju treba učiniti što prijatnijom kako bismo se lakše opustili i odmorili. Kuća bi trebala da bude utičište od stresa.

5.Stvarajte mala zadovoljstva.

Mala zadovoljstva umnogome mogu uticati na poboljšanje vašeg raspoloženja. Bilo da je to šolja čaja, šetnja, topla kupka, omiljena serija ili šta god da vam donosi zadovoljstvo. Uvrstite ove stvari u svoj dan kad dođete kući.

  1. Vežbajte mindfulness.

Mindfulness vam omogućava da se fokusirate na „sada i ovde“. Pri tom, utiče na smanjenje nivoa anskioznosti, depresivnosti i stresa. Ovo se prevodi u veću mogućnost otpuštanja stresa sa posla i uživanja u večerima i vikendima koje imamo.

  1. Potražite podršku.

Podržavajuća osoba koja će vas saslušati i pomoći vam da se oslobodite stresa je uvek od pomoći. Bilo da je u pitanju partner, prijatelj ili član porodice. Ove osobe vas mogu nežno podsetiti da preusmerite svoje misli i energiju u trenucima kada ste suviše zaokupljeni poslom.

Zato ovog vikenda, posao ostavite na poslu, a vaše vreme provedite na kvalitetan i opuštajući način.

Jer nam je stalo.

Preuzeto sa: LinkedIn Centar Advice