IzdvajamoSrednjoškolci

Otvorene prijave za YES program: Stipendija za bh srednjoškolce za besplatan jednogodišnji boravak u Sjedinjenim Američkim Državama

“American Councils for International Education” u Bosni i Hercegovini, Vas obavještava da je testiranje za besplatan odlazak u SAD za bosanskohercegovačke srednjoškolce putem YES programa sada otvoreno. YES program omogućuje srednjoškolcima iz cijele BiH da provedu jednu školsku godinu BESPLATNO u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zainteresirani učenici trebaju da, do 1. novembra 2022., godine posjete web stranicu: http://ais.americancouncils.org/yes kako bi pokrenuli svoju online aplikaciju.

Više o stipendiji:

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) je program kojim se stipendira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli školsku 2023-24. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Testiranje je otvoreno učenicima koji su ove školske godine upisani u prvi ili drugi razred srednje škole u BiH i koji su rođeni između 1. januara 2006. godine i 15. jula 2008. godine.

YES je u potpunosti financiran od strane Vlade SAD (State Department), a od 2008. godine u Bosni i Hercegovini ga sprovodi ured (American Councils for International Education). Učenici koji dobiju stipendiju žive sa američkim porodicama-domaćinima jednu školsku godinu, te pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili više o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i podučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi.

Još jednom, prijave za stipendije su otovrene samo za učenike 1. i 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini, sa vrlo dobrim ili boljim uspjehom, i sa datumom rođenja od 1.1.2006. do 15.7.2008. godine. Učenici također moraju biti državljani Bosne i Hercegovine.

Kako bi pokrenuli aplikaciju, zainteresirani kandidati treba da odu na web stranicu http://ais.americancouncils.org/yes gdje imaju 10 dana da se registruju i prvo popune biografske informacije o sobi, istipkaju tri eseja, te nakon toga odrade online kratki test engleskog jezika. Učenici koji budu izabrani za dalje učešće u takmičenju, bit će obaviješteni od strane našeg ureda u novembru gledajući da se semifinalni (dalji) krug testiranja za stipnediju sastoji od individualnog intervjua, grupne aktivnosti, pisanja dodatnih eseja, dodatnog testa engleskog jezika i popunjavanja dodatnih formulara.

Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu se također mogu prijaviti na testiranje za YES putem gore navedenom linka. Kako bi mogli da učestvuju u ovom programu razmjene, učenici sa invaliditetima moraju biti upisani u srednju školu i biti rođeni između 15. februara 2005. godine i 15. jula, 2008. godine.

One thought on “Otvorene prijave za YES program: Stipendija za bh srednjoškolce za besplatan jednogodišnji boravak u Sjedinjenim Američkim Državama

Comments are closed.