Edukacija

Radionica za mlade: Mediji i medijsko okruženje

Mediacentar Sarajevo u saradnji sa Centrom za djecu mlade i porodicu Laktaši organizuje radionicu za mlade:

Mediji i medijsko okruženje, koja će se održati u Laktašima, Karađorđeva 44, Hotel San
17.9.2022.

Cilj radionice jeste približiti mladima rad tradicionalnih medija, kako izgleda mapa medija u BiH, koje su razlike među njima, kako se finansiraju, kako različiti mediji pristupaju istim temama i zašto je to važno za pojedince?

Treneri/predavači će govoriti i o osnovnim novinarskim formama – kako ih prepoznati? Vijest, izvještaj, intervju, kolumna – gdje je prostor za činjenice, gdje za mišljenje i komentare? Kako na osnovu poznavanja novinarskih formi prepoznati kvalitetno i vjerodostojno novinarstvo?

Učesnici radionice će imati priliku se upoznati i sa simulacijom redakcijskog sastanka, kako se biraju teme i zadaci koje pokriva lokalni medij, koje teme lokalni mediji treba da pokriju i zašto su neke teme važne, a neke ne, kako prepoznati dezinformacije, lažne vijesti, sporni medijski sadržaj i kome ga i kako prijaviti.

Agendu radionice možete preuzeti na linku https://docs.google.com/document/d/11WGIPPgkpTqwHLGWDbuBXqFvHzNL6FrD/edit?usp=drivesdk&ouid=116310481820598731078&rtpof=true&sd=true

Broj mjesta je ograničen, a prijave za učešće na radionici možete izvršiti na email: cdmpl@cdmpl.net ili javljanjem u DM najkasnije do: 15.9.2022.

Obezbijeđen ručak za sve učesnike radionice.
Putni troškovi pokriveni.

Radionica se održava u sklopu projekta #mladizaboljemedije koji finansira Evropska unija, a zajednički implementiraju Mediacentar Sarajevo i Ja bih EU.

Preuzeto sa: Instagram @cdmp_laktasi