Vijesti

Banja Luka se priprema za obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti

Grad Banja Luka će i ove godine obilježiti Evropsku sedmicu mobilnosti, pridružujući se evropskim gradovima koji na ovaj način ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivog razvoja.

Tema ovogodišnje manifestacije, koja se obilježava od 16. do 22. septembra, jeste „Bolja povezanost”.

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na podizanje svijesti o održivoj mobilnosti,  podsticanje promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, kao i veće upotrebe javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja.

– Urbana mobilnost jedno je od strateških opredjeljenja Grada i u tom pogledu očekuje nas sedmodnevni program u okviru kojeg su predviđene različite aktivnosti, brojne edukativne radionice, promocija biciklističke i pješačke infrastrukture koju smo izgradili u proteklom periodu. Svakako 22. septembra biće priređena manifestacija Dan bez automobila, kada će biti organizovana i biciklijada – najavila je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Kako je kazala, prvi put, na radost sve većeg broja biciklista, nakon deset godina, u gradu su obilježene biciklističke staze i prelazi – crvenom bojom koja je uočljivija i tačno označava površinu kojom biciklisti treba da se kreću.

Podsjećamo, upravo s ciljem promovisanja zdravog života i zaštite životne sredine kroz smanjenje upotrebe motornih vozila, tokom prošle godine Grad je aktivno radio na unapređenju pješačke i biciklističke infrastrukture, postavljeni su parkinzi za bicikle na više lokacija u gradu, a sprovođene su i različite aktivnosti s ciljem popularizacije upotrebe bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka