EdukacijaIzdvajamo

Nemojte biti samo posmatrači. Edukujte se, prepoznajte i spriječite cyber nasilje.

Online kurs Cyberbullying je pilot projekat kojeg je pokrenula eLearning kompanija SmartLab kao odgovor na prisutnu pojavu cyber nasilja među djecom i tinejdžerima. Radi se o vrsti nasilja koja podrazumijva kreiranje, dijeljenje i podržavanje uvredljivog, podrugljivog i provokativnog sadržaja o drugima preko interneta, time izazivajući najdublje traume kod njihovih žrtava. Svjesni da su savremene tehnologije sa sobom donijele i dio negativnih efekata, mi u SmartLabu smatramo da se ovi efekti moraju neutralizirati kroz podizanje svijesti zajednice o ovom problemu i pružiti adekvatan odgovor. Na ovaj način, SmartLab kao društveno odgovorna kompanija, želi dati doprinos u sprečavanju ovih negativnih pojava s ciljem ostvarenja dugoročnih efekata kako bi se kroz pravnu regulativu uredila ova oblast.

Budući da je SmartLab IT kompanija specijalizirana za eLearning, odnosno prenos znanja upotrebom savremenih digitalnih tehnologija, odlučili smo kreirati kurs koji bi bacio svjetlo na temu cyberbullying-a, njegove opasnosti i posljedice.

Radi se i kratkom eLearning kursu koji je smješten u 3D prostor koji prikazuje četiri različite naslovne cjeline smještene u različite sobe kuće. Kretanjem između ovih prostorija dolazimo do interaktivnih elemenata koji na klik miša otvaraju dio prezentacije. Svaka prezentacija je kratka, prosječno 2-4 minute kako bi se sadržaj brzo i jednostavno prezentirao.

Ideja da ova tema bude smještena u 3D prostor javila se iz želje da sadržaj koji je namijenjen djeci, tinejdžerima i njihovim roditeljima bude zanimljiv i privlačan. Sadržaj kursa je rezultat višemjesečnog istraživanja i saradnje sa profesionalcima iz oblasti pedagogije, sigurnosti, psihilogije, socijologije i interneta.

Temeljni cilj projekta jeste podizanje svijesti zajednice o ovoj poavi prije nego postane ozviljan problem i stvaranje određenog pritiska javnosti kako bi se ova oblast uvrstila u zakonske okvire.

Osim toga, naši ciljevi su: podići svijest šire društvene zajednice o problemu cyberbullyinga i njegovim posljedicama, zaštiti dignitet i dostojanstvo svih ljudi, prvenstveno djece i tinejdžera i u konačnici, stvoriti perspektivu za pokretanje inicijative kako bi se ova oblast uredila kroz zakonsku regulativu.

Kurs je potpuno besplatan, te istom možete pristupiti preko linka: https://cyberbullying.smartlab.ba/

Preuzeto sa: hocu.ba