Udruženje “Step” pokrenulo kampanju “Misliš li gdje parkiraš?”

Udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda “Step” danas je u Banjaluci pokrenulo kampanju “Misliš li gdje parkiraš?” s ciljem podizanja svijesti o problemu zloupotrebe označenih parking-mjesta namijenjenih licima sa invaliditetom.

Iz ovog udruženja pozvali su i građane da do 1. septembra fotografišu takve slučajeve, te da fotografije dostave posredstvom “Fejsbuk” stranice i “Instagram” profila Udruženja.

U okviru medijskog dijela kampanje Udruženje “Step” predstavilo je dva video-spota kojima se nastoji ukazati na svakodnevne situacije sa kojima se susreću lica sa invaliditetom, saopšteno je iz ovog udruženja.

Realizacijom projekta planirano je da u narednih mjesec dana bude pojačana kontrola neodgovornih vozača koji ne posjeduju validnu parking-kartu – takozvani znak pristupačnosti, a zauzimaju parking -mjesta predviđena za lica sa invaliditetom.

Članovi Udruženja “Step” analiziraće korištenje ovih parking-mjesta u Banjaluci, te će osoba sa invaliditetom anketirati vozače koji oduzimaju mogućnost parkiranja licima za koja su namijenjena označena parking-mjesta, kao i vozače koji onemogućavaju slobodno kretanje korisnicima invalidskih kolica.

Ovom prilikom neodgovornim vozačima biće uručeni informativni leci sa sloganom kampanje “Misliš li gdje parkiraš?”, koji ukazuju i na visinu kazni koje su predviđene za ovaj vid prekršaja.

Cilj projekta je i istraživanje o zloupotrebama korištenja znaka pristupačnosti, zatim korištenje falsifikovanih i neodgovarajućih oznaka, ali i informisanje korisnika o zakonskom načinu izdavanja znaka pristupačnosti.

Nadležnim službama će po završetku projekta biti predstavljni prikupljeni podaci koji će omogućiti kvalitetniju kontrolu i sankcionisanje, ukazati na mogućnost za promjenu zakonske regulative u ovoj oblasti, te detektovati lokacije na kojima je potrebno postaviti dodatna parking mjesta za lica sa invaliditetom.

Projekat “Misliš li gdje parkiraš?” odabran je posredstvom javnog poziva za sufinansiranje projekata udruženja građana iz budžeta grada za ovu godinu u oblasti “Obezbjeđivanje uslova u zajednici za samostalan život osoba sa invaliditetom”.

(Srna)

Preuzeto sa: mondo.ba