Vijesti

Očuvanje tradicije i običaja: „Petrovdanski dani Petrićevca“ od 8. do 14. jula

Mještani naselja Petrićevac petu godinu zaredom proslavljaju praznik Svetih apostola Petra i Pavla, a tim povodom će od 8. do 14. jula biti priređena manifestacija „Petrovdanski dani Petrićevca“.

Sa željom da se sačuvaju vjera i tradicija, osnovna ideja je da se kroz ovu manifestaciju očuva sabornost među ljudima i sačuvaju naši najstariji običaji.Osim toga okupljanje i druženje mještana svakako je značajno za razvoj i jačanje uloge mjesne zajednice, kao osnovne jedinice svake lokalne samouprave.

U sklopu manifestacije biće priređen bogat program, koji će početi 8. jula turnirom u futsalu.

Uoči Petrovdana od 18.00 časova biće održano praznično bdenje u crkvi „ Svetog Petra i Pavla“, nakon čega je predviđena dječija manifestacija pod nazivom „Petrovdanska čarolija“.

Na Petrovdan 12. jula biće služena Sveta arhijerejska liturgija, a potom će biti služen parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske na novopostavljenoj česmi, koja će toga dana biti osveštana.Po završetku ovog dijela programa uz kulturno-umjetnički sadržaj planirano je posluženje za narod u porti crkve.

Toga dana u večernjim časovima – od 20.00 časova biće priređen kulturno-umjetnički program u dvorištu JU OŠ „Miloš Crnjanski“.

Takođe, u dvorištu JU OŠ „Miloš Crnjanski“ u sklopu ovogodišnjeg programa u četvrtak 14. jula biće organizovan i koncert, a kompletan program pogledajte ovdje.

Manifestaciju, koju organizuju Mjesna zajednica Petrićevac i Parohija petrićevačka podržao je i Grad Banja Luka.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka