Korisno

Idealni savjeti za bolji radni fokus!

MISLIŠ DA SAMO TI IMAŠ PROBLEM S FOKUSIRANJEM NA POSAO. PREMA ČASOPISU TIME, OKO 50 POSTO ZAPOSLENIH GUBI PAŽNJU NAKON SAMO 15 MINUTA RADA. 15 MINUTA! POTRUDIĆEMO SE DA OVO BUDE ŠTO KRAĆE 🙂

Postoji, međutim, puno članaka koji već nude savjete o tome kako se fokusirati na posao – pa zašto napisati još jedan?

Definitivno ne zato što nisu dobri, već uglavnom pokrivaju šire savjete, ili one koje zahtjevaju prilično drastične promjene u tvom načinu života, na primjer, uvođenje meditacije ili veoma ranog buđenja. Odlični savjeti, bez sumnje, ali bismo željeli da ovdje podijelimo više direktnih savjeta – onih koje možeš primjeniti na svoj radni dan danas. Uputstvo za trenutno fokusiranje da postaneš pravi kancelarijski vojnik.

OČISTI SVOJ RADNI PROSTOR

“Ako je neuredan sto znak neurednog uma šta bismo tek onda trebali misliti o praznom stolu?” – Albert Ajnštajn

Pa, Ajnštajne… nekako ste zastrašujuća figura da bismo se svađali i ne želimo pametnovati, ali… to je znak jasnog uma. Što više stvari imaš na stolu, to više može da te ometa.

Ovo važi i desktop na računaru, kao i pretraživače. Kod mnogih ljudi to izgleda kao minsko polje koje paralizuje fokus onoga ko pokušava da radi u njima. Očisti sve, odmah!

ISPLANIRAJ SVOJ DAN

Najgori način da započneš svoj dan je da samo počneš da radiš. Bez planova, putokaza za radni dan, lako ćeš se izgubiti i više vremena potrošiti bez da uradiš išta korisno.

Umjesto toga, zabilježi jedan do tri najvažnija zadatka za taj dan. Fokusiraj se na njih prvo, kada su nivoi energije najviši – i pobrini se da ih dovršiš. Ostatak dana možeš provesti na sitnim stvarima.

Jedna prednost neke liste obaveza je da kada te neko prekine u poslu, nećeš morati razmišljati gdje trebaš nastaviti – jednostavno pogledaj šta je sljedeće na listi.

Važna stvar je da jedna od stavki koje zapišeš ne bude, npr. ,,Napisati odličan blog post na tu i tu temu“, nego to jasno razložite na korake:

– napisati plan za sadržaj blog posta
– istražiti ključne riječi koje drugi koriste
– istražiti sličan kvalitetan sadržaj
– napisati prvi Draft teksta.

Kada napraviš svoj plan za taj dan, pridržavaj se toga.

POSTAVI MALE VREMENSKE CILJEVE

Nakon što postaviš svoju to-do listu, odličan način da se fokusiraš na svoj zadatak je ćeš mu dodati vremenski cilj. Kada tvoj fokus oslabi, sjetićeš se: “Trebam ovo završiti do 11. Sada se vraćam na to.”

Važno je da napišeš vremenske ciljeve samo za svoj prvi zadatak – i postavi novi cilj kada nastaviš sa sljedećim zadatkom. Ove vremenske ciljeve učini izazovnim, ali realnim.

NAPRAVI „NOT TO-DO“ LISTU POSLOVA

Ovo je zgodan dodatak listi obaveza. Nedostatak fokusa je zapravo nemogućnost da se zaborave nevažne stvari, i svi smo u iskušenju na jedan ili drugi način. Za nekoga, to su sajtovi za fudbalske vijesti – sa beskorisnim ažuriranjem

o transferima i praznim intervjuima sa igračima. Za nekoga 9Gag i Bored panda, za nekoga pak instagram stories jednih te istih modnih blogerki. Dakle, zapiši šta ne treba da radiš.

ISKLJUČI NOTIFIKACIJE

Notifikacije: otrov našeg digitalnog društva. Kad god otvorimo Viber ili WhatsApp, mole nas da ih ponovo uključimo – ali njihovo isključivanje je, vjeruj, blagoslov za fokus.

Evoluciona psihologija može objasniti našu glad za informacijama i našu bespomoćnost nad ažuriranjima. Kada smo lutali po afričkim savanama prije oko 70.000 godina, informacije o našem okruženju bile su ključne za naš opstanak.

Ne samo informacije o sušama, rezervama vode i lavovima, već i ogovaranje o kolegama plemena bile su od velike važnosti. Koja je bila pozicija svih u grupi? Kome možeš da vjeruješ? U svojoj knjizi “Sapiens”, Yuval Harari čak priznaje tračeve kao jednu od pokretačkih snaga iza razvoja ljudskog jezika.

Razlika je u tome što su tada informacije bile oskudna roba – baš kao slatka, masna i slana hrana. I baš kao što je postalo izazov za održavanje zdravog tijela sa današnjim obiljem brze hrane, postalo je izazov za održavanje fokusiranog uma sa današnjim obiljem informacija dostavljenih na telefon svakog dana.

Zbog toga je toliko teško da ne provjeravaš obavještenje kada ga dobiješ. Šta je iza te crvene tačke? To bi moglo biti nešto – sigurno nešto važno. Ali koliko je često važno, zapravo? Koliko često je to samo još jedna glupa opaska u jednako glupoj grupnoj diskusiji?

Sve to isključi. Ne samo Messenger i WhatsApp, već i Slack i sve druge aplikacije. Ako je presudno, nazvaće vas. Blokiraj sve i uživaj u novom okeanu fokusa.

WEB PRETRAŽIVAČE PODIJELI NA PRIVATNE I POSLOVNE

Dobro je postaviti jasne prepreke između rada i privatnih područja. To je tačno i za fizička mjesta, kao što je neprihvatljivo nositi radni laptop u krevet – isto je i sa računarom u kancelariji.

Privatni pretraživač može se koristiti za privatne stvari – kao što je provjeravanje Facebooka ili 9GAG-a. Naravno, u planiranom vremenu za provjeru update-a.

Radni pretraživač se, onda, koristi ni za šta drugo nego fokusiran rad. Instaliraj ekstenzije na pretraživače pomoću kojih možeš blokirati svoje omiljene web lokacije za gubljenje vremena.

S jedne strane, ovo ti pruža mentalnu podršku, podsećajući da si u režimu rada fokusiranja. S druge strane, ona stvara prepreku za odlaganje i odugovlačenje. Prelazak na Facebook postaje svjesni napor – stvarajući veću vjerovatnoću da ćeš se zaustaviti prije nego bude prekasno.

BOOKMARKUJ VAŽNE I ČESTE WEB STRANICE

Ako želiš da se fokusiraš na svoj rad, ne trebaš trošiti energiju prilikom pretraživanja najposećenijih web stranica. Zato ih obilježi. Postavi pravilno organizovanu kolekciju bookmarka unutar radnog pretraživača. I ne ograničavaj se samo na web stranice – takođe i na određene stranice unutar tih veb lokacija.

Držite ovaj dio čistim i ne dozvolite da raste neograničeno. Zapravo, vjerovatno ne bi trebalo da dozvoliš da broj važnih bookmarka bude više od sedam – magični broj za našu radnu memoriju.

NEMOJ KONTROLISATI MUZIKU

Muzika utiče na našu produktivnost. To može biti odličan stimulans za naš fokus, zavisno od muzike koju slušaš i zadatka koji radiš.

Ali, ako bismo morali da damo jedan savjet o muzici na poslu, to je sljedeće: drži se dalje od kontrolisanja muzike. Kad god kreneš da promijeniš pjesmu, gubiš fokus i samim tim i tok posla.

Kada radiš kod kuće, reprodukuj muziku povezivanjem pametnog telefona na stereo – da ga ne kontrolišeš. Unaprijed isplaniran žanr YouTube playliste, Google Music, sve su to dobra rješenja i odluke koje možeš donijeti prije početka radnog dana.

DRŽI VODU I (ZDRAVE) GRICKALICE BLIZU

Mentalni rad je težak rad. Možda se ne znojiš (nadamo se ne), ali je tvoj mozak teški potrošač kada je fokusiran. Zato drži veliku bočicu tečnosti pored stola. Uvijek.

Pijenje puno vode tokom cijelog dana održava um svježim. Nemoj piti sokove ili energetska pića. To će ti dati kratkotrajnu energiju – ali brzo slijedi pad. Kada ti dosadi voda, dodaj parče limuna ili idi na čaj.

Glad ili niska vrijednost šećera će takođe biti loši za fokus. Slatkiši, međutim, uzrokuju istu energiju kao i bezalkoholna slatka pića. Najlakša i najzdravija hrana su orasi, lješnjaci, bademi, koji takođe sadrže dobre masti za mozak.

USTANI, PROHODAJ

Kažu da je sjedenje novo pušenje. Ali ako zdravlje nije dovoljan razlog da se pomjeriš, možda te ubijedi činjenica da dugo sjedenje takođe utiče na sposobnost da se fokusiraš. Video ispod objašnjava štetne efekte sjedenja, uključujući i nedostatak kiseonika koji dolazi u mozak. Zvuči ključno, zar ne?

Najbolje je da vidiš kolike su šanse da nabaviš sto dovoljno visok da možeš i stajati dok radiš, bar nekoliko sati. Uočićeš razliku u kapacitetu energije i fokusiranja odmah.

RADI 48 MINUTA, PAUZIRAJ 12

Ideja je da umjesto da sagoriš energiju u prvih 3 ili 4 sata, moći ćeš da radiš sa energijom i fokusom tokom cijelog dana. Da bi se ovo desilo, moraš zadržati svoje energetske rezerve – koje ostaruješ redovnim pauzama.

Sada, neka prokrastinacija bude tvoja prošlost koju ćeš brzo zaboraviti uz ove tehnike poboljšanja fokusa na poslu.

Izvor: userlike.com

Preuzeto sa: hocu.ba