IntervjuIzdvajamo

Gorana Rašljić: Snovi se neće ostvariti sami – budite uporni

Gorana Rašljić, studentkinja dva fakulteta na banjalučkom Univerzitetu, veliki zaljubljenik u medicinu, sport, jezike i prirodu. Za sebe kaže da je tvrdoglava i uporna, a o svojim obavezama i organizaciji vremena dodaje, da život samo živi, a sve ostalo se namješta samo. Gorana paralelno sa fakultetima i radi, uči dva strana jezika, a ovo ljeto planira da provede na studentskom programu u Njemačkoj.

Gorana Rašljić dolazi iz Drvara i na banjalučkom Univerzitetu paralelno studira Medicinski fakultet i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta. Želju da pomaže drugima kroz medicinske nauke spojila je sa željom da nauči sve o važnosti fizičke aktivnosti za bolje zdravlje. Gorana kaže da je Medicinaki fakultet upisala po savjetu svoje majke, koja radi kao magistar farmacije, a da se nakon toga odlučila da upiše još jedan fakultet.

  • Mediciski fakultet sam upisala na incijativu roditelja i nisam se pokajala, jer sam dosta toga naučila u protekle četiri godine. Budući da je DIF oduvijek bila moja želja, od djetinjstva i malih nogu odlučila sam da ne prepustim ništa slučaju, već da pokušam. Vrijeme koje sam provela kući u toku pandemije, podstaklo me na razmišljanje, i shvatila sam da čovjek treba da radi stvari koje ga ispunjavaju i koje ga čine srećnim. Nakon što sam odlučila da upišem još jedan fakultet, pronašla sam dodatni posao. Na taj način sam mogla obezbijediti sredstva, koja su bila neophodna za upis, nisam htjela da opterećujem roditelje, budući da nisam znala kako će se sve završiti. Sestra je jedina znala za moju namjeru i nesebično me podržala.

Znanje iz medicine je spojila sa ljubavlju prema sportu i to je dalo sjajne rezultate.

  • Fizička aktivnost je  jako važna za prevenciju različitih oboljenja, smanjenje stope smrtnosti, pospješuje kardiovaskularni sistem te pozotivno utiče na mentalno zdravlje o kojem se ne priča tako često.

Ova mlada i ambiciozna djevojka pored studija uči italijanski i njemački jezik, privlači je Italija kao zemlja umjetnosti i kulture, a učenje njemačkog jezika je bio izazov. Nakon što se upustila u izučavanje njemačkog jezika, odlučila je da provede ovo ljeto na studentskom programu u Njemačkoj. Ona kaže da je učenje jezika ispunjava i da lako pronalazi vrijeme za ono što želi. 

  • Ljudi često odustaju od učenja stranih jezika jer kažu da za njih nemaju talenta ili vremena, ali nikako ne mogu da se složim sa tim. Vjerujem da stvari koje istinski želite da naučite ili uradite, da ćete za njih uvijek pronaći vrijeme. Stvar je samo u postavljanju prioriteta.

Pripremila: Tijana Trklja