Otvaranje međunarodne izložbe „Kad bi se život zaustavio pri prvom susretuˮ

Međunarodna izložba radova kineskog slikarstva i kaligrafije „Kad bi se život zaustavio pri prvom susretuˮ, kakva do sada nije viđena na našim prostorima, biće otvorena 13. maja 2022. godine u 19.00 časova u Kulturnom centru ,,Banski dvorˮ u Banjoj Luci.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, održanoj 11. maja 2022. godine u prostorijama Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), postavka ove izložbe predstavlja i početak saradnje profesora Akademije umjetnosti sa kolegama sa Akademije likovnih umjetnosti Sijan iz Narodne Republike Kine.

,,Saradnju smo uspostavili zahvaljujući Konfucijevom institutu UNIBL i Fakultetu likovnih umjetnosti iz Beograda, koji već ima saradnju sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Sijana. Ovo je prvi korak uspješne saradnje i nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti imati razmjenu studenata i profesora, a koja će biti dvosmjernaˮ, poručila je to dekan Akademije umjetnosti prof. Dragana Purković Macan, MA.

Prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju Akademije umjetnosti dr umjetnosti Borjana Mrđa rekla je da je za Akademiju umjetnosti važno da kroz ovakav vid saradnje svojim studentima, profesorima i široj javnosti predstave jedan drugačiji pristup slikarstvu.

,,Izložbu čine radovi na papiru, tematski dosta široki, imamo figuraciju, mrtvu prirodu, pejzaž, teme koje se bave sociološkim pitanjima, te radove koji se bave dosta intimnijim temama. To su sve radovi profesora sa Akademije u Sijanu. Imamo priliku da vidimo 49 slika, od čega je šest kaligrafijaˮ, rekla je Mrđa i navela da su sve slike rađene vodenim tehnikama.

Direktor Konfucijevog instituta UNIBL doc. dr Ljiljana Stević istakla je da ova izložba predstavlja tradicionalnu Kinu, zemlju staru više od 5.000 godina i da je odličan način da se ona upozna upravo kroz njenu umjetnost.

,,Ovo je jedan od najvažnijih događaja koje organizujemo od osnivanja Konfucijevog instituta i zapravo predstavlja primjer kako međunarodna razmjena može pozitivno uticati na naš univerzitet kao i partnerski univerzitet iz Kine, jer se nadamo da razmjenom kulture i umjetnosti stičemo bolje razumijevanje jedni o drugimaˮ, kazala je doc. Stević.

Kako je objasnila, sam naziv izložbe ,,Kad bi se život zaustavio pri prvom susretuˮ stih je iz poezije dinastije Tang, a po kojem nosi naziv i jedna od slika koja će biti prikazana na izložbi.

Preuzeto sa: Univerzitet u Banjoj Luci