Korisno

Jednostavna 5-minutna rutina za uklanjanje anksioznosti prije spavanja

Možda osjećaš umor i pospanost, ali čim ti glava padne na jastuk, um počinje da luta, misli se množe i ubrzavaju, teško možeš zaspati opterećen/opterećena mislima. Možda se pitaš: “Šta danas nije odrađeno, a šta trebaš učiniti sutra? Ko te je iznervirao, uznemirio, šta si trebao/trebala reći, da li stižeš da završiš sve zadatke na poslu? Lista misli ide u nedogled i remeti ti se san…

Anksioznost i problemi sa spavanjem, idu ruku pod ruku. Ljudi koji su izloženi visokom riziku od nesanice imaju 10, odnosno 20 puta veću vjerovatnoću da imaju i anksioznost, odnosno depresiju, u odnosu na one koji nemaju tegobe u spavanju, navodi se u studiji iz 2019. u časopisu Frontiers in Neurology.

Gubitak sna, takođe utiče na mozak koji onda doprinosi anksioznosti, tvrdi studija iz novembra 2019. u časopisu Nature Human Behavior. S druge strane, dobar san ima prednosti u borbi protiv anksioznosti, kažu istraživači.

Pomoć u vidu 5-minutne rutine za uklanjanje anksioznosti prije spavanja

Možeš promijeniti priču, koristeći pozitivne večernje afirmacije. Pokazalo se da afirmacije mijenjaju neuronske veze u našem mozgu, kako bi stvorile pozitivniji pogled na sebe i izgradile elastičnost u mozgu. Noću su možda još moćnije ove afirmacije.

Evo nekoliko naučnih dokaza za to: “Usmjeravanje mozga na pozitivnost, posebno neposredno prije spavanja, može ti pomoći smanjiti anksioznost i poboljšati san”, kaže dr. Elizabeth Lombardo, autorka knjiga “Better Than Perfect: 7 strategija za uništavanje vašeg unutarnjeg kritičara” i “Stvorite život koji volite”.

“Kada iz budnog stanja pređeš u stanje spavanja, tvoji moždani talasi prelaze u alfa stanje. Za to vrijeme možeš zaista dodirnuti podsvijest. U stvari, gotovo si u stanju hipnoze”, kaže dr. Elizabeth Lombardo.

Postoji nekoliko načina, na koje možeš vježbati pozitivne afirmacije – a cijela rutina može potrajati od jedne do pet minuta. Na tebi je koliko dugo želiš provesti radeći to.

Pokušaj da uradiš sljedeće:

Pripremi se za spavanje. Uradi higijenske rituale, prije spavanja i kreni u krevet. Neka svjetla budu upaljena. Kada legneš u krevet, ugasi svjetla i izgovaraj u sebi sljedeće afirmacije “Ja sam jaka, dovoljno dobra i vrijedna osoba, zaslužujem najbolje u životu”. Ponavljaj ovu afirmaciju sve dok ne zaspiš.

Takođe, druga opcija je da svake večeri dok se prepuštaš spavanju i snovima, ponavljaš 5 stvari na kojima si zahvalan/zahvalan. Npr. Zdrava sam, jaka sam, sretna sam, ispunjena sam, imam ljude koji me vole, uspješna sam, imam topli dom, voljena sam, volim, imam zdravo tijelo, volim svoj posao i slične afirmacije zahvalnosti. Sigurno možeš da smisliš svake večeri 5 novih stvari na kojima si zahvalan/zahvalna. Ovo preporučuje psihijatar, dr. Sheenie Ambardar.

Preuzeto sa: ultra.ba