Vijesti

Poetika snene mladosti – zajednička zbirka pjesama banjalučkih gimnazijalaca

Učenici banjalučke Gimnazije u sklopu manifestacije ,,Sedmica umjetnosti” objavili su prvi zajedničku zbirku pjesama ,,Poetika snene mladosti”. Ova zbirka okupila je četrnaest mladih pjesnika, gimnazijalac, a štampana je u izdanju Gimnazije Banja Luka. Zbirka pjesama ,,Poetika snene mladosti” predstavljena je u sklopu same manifestacije, gdje su učenici na Večeri poezije kazivali svoje stihove.

Svojevremeno je Dostojevaki zapisao da će ljepota spasiti svijet, a u vremenu u kojem  živimo, samo nas umjetnos može otrgnuti od učmale svakodnevnice. Ova zbirka poezije to i jeste, cio jedan mozaik različitih pogleda na život, nekim učenicima su tu štampani prvi radovi, a neki će ovu zbirku dodati na policu zajedno sa drugima. Jovana Bijelić, jedna od najmlađih učesnika ,,…snene mladosti”, kaže da joj je posebno drago što su njeni radovi objavljeni, ali da je i zahvalna drugim učenicima na podršci i solidarnosti.

Jedan sam od najmladjih učesnika i zahvalna sam starijim ucenicima koji su nam pruzili priliku i uputili savjete. Još kao osnovac, shvatila sam,  da me pisanje ispunjava, te sam povremeno ucestvovala na literarnim konkursima, iako u nižim razredima nisam pisala aktivno.

Maturantkinja, Ivana Martinović kao da je čekala pravi trenutak, pa je neposredno pred objavljivanje svoje prve zbirke pjesama, objavila i svoje prve radove u zajedničkoj zbirci.

Meni je ova zbirka posebno važna, jer su tu objavljeni moji prvi radovi. Ona nije samo jedna zbirka poezije, ona je čitav jedan život koji učenici žive izmedju crvenih cigli.

Za Selenu Berić pored dvije objavljene zbirke poezije, učešća na mnogim književnim manifesta ,,Poetika snene mladosti” je još jedna zajednička zbirka pjesama, koja će se naći na njenoj polici. Ona kaže, da su za nju, i zbirka, kao i Sedmica umjetnosti jako bitne.

Jako sam vezana za našu Sedmicu, uložila sam dosta sebe, truda i rada kao i ostali organizatori koji su moj veliki tim. Sedmica sa sobom nosi ljude, prijateljstva, ljubavi, radove, ogromne ideje, maštarije. Preponosna sam na cijelu ekipu i beskrajno zahvalna što sam imala priliku da radim na ovakvoj magiji koja se dešavala zadnjih dana i znam da ću svo iskustvo nositi  sa sobom gdje god bila, šta god radila.

Đorđe Božić, takodje jedan od organizatora, dodao je:

Naša Sedmica umjetnosti donijela je i jedan potpuno novi duh u Gimnaziju. Mnogo učenika je učestvovalo, a samim tim bilo je i mnogo pjesnika. Veliki odziv trazio je i veliku odgovornost. Dobili smo veliku podršku uprave škole, naših profesora, a i sponzora s vana koji su nam omogućili da poezija mladih umjetnika vidi svjetlo dana. 

Zbirka pjesama ilustrovana je učeničkim radovima, gdje su se našli različiti motivi, koji su upotpunili stihove mladih pjesnika. Ilustracije su radil: Monika Mrđen, BojanaŠkrbić, Ana Gligorević, Marija Blagojević, Milica Kalabić, Snjezana Kokeza, Tamara Ljuboja, Đorđe Božić, Katarina Borojevic.

Banjalučka Gimnazija je pruzila nesebičnu podršku  svojim učenicima, a to se vidi se i kroz ovu, ali i kroz druge aktivnosti koje sprovodi škola.

Pripremila: Tijana Trklja