“Noć tvrđava”: Banja Luka domaćin jedne od najljepših manifestacija u regionu

Grad Banja Luka postao je domaćin regionalne manifestacije „Noć tvrđava“, koja kroz projekat „Unapređenje prekogranične turističke ponude na tvrđavama – FORTITUDE“ teži da poboljša kulturno-turističku ponudu u gradovima sa utvrđenom baštinom.

Svi posjetioci imaju priliku da 29. i 30. aprila na tvrđavi Kastel da budu dio jednog od najljepših regionalnih događaja.

Noć tvrđava je prva kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će biti realizovana na utvrđenim spomenicima kulturne baštine na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Grad Banja Luka jedan je od organizatora ovog jedinstvenog događaja koji ima cilj da, kroz zajedničku inicijativu sa drugim državama, poveća turistički potencijal regiona. Tim povodom je pripremljen sadržajan i zanimljiv program koji će biti predstavljen u narednim danima.

– Zadovoljstvo nam je što smo dio ovakvog projekta i što ćemo našim građanima prirediti zanimljiv program. Posebno smo ponosni na činjenicu što je u pitanju manifestacija koja jača saradnju sa gradovima iz zemalja regiona. Tvrđava Kastel je naš najstariji istorijski spomenik i godinama unazad je središte najljepših i najvećih kulturnih događaja, tako će biti i ovog banjalučkog proljeća „Noć tvrđava“ će biti još jedna potvrda za to – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Inače, nosilac projekta je JU Tvrđava kulture Šibenik, a partneri su, pored Grada Banje Luke i Grad Karlovac, te Opština Bar. Projekat je podržan kroz Program „Interreg IPA CBC Hrvatska – BiH – Crna Gora“. Ideja je da se zajedničkim djelovanjem unaprijedi prekogranična turističa ponuda na tvrđavama i promoviše kulturno nasljeđe ovih prostora.

Ovim povodom program za 29 i 30. april će biti pripremljen i na tvrđavi Đurđevgrad u Zvorniku, u srednjovjekovnom gradu „Sokolac“ u Bihaću, u dvorcu Vranduk u Zenici, kao i na dobojskoj tvrđavi Gradina.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka