Vijesti

Bogat program povodom ,,Dana Vlade S. Miloševićaˮ

Povodom tradicionalne manifestacije „Dani Vlade S. Miloševićaˮ, koja se ove godine održava od 9. do 20. aprila, pripremljen je bogat umjetnički program.

U organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) i Muzikološkog društva Republike Srpske, u partnerstvu sa Banskim dvorom – kulturnim centrom, ovo je praznik umjetničke muzike ali i drugih vidova stvaralaštva.

Događaj se ove godine organizuje 21. put, a svečano otvaranje zakazano je za subotu, 9. april, i povjereno je združenom Simfonijskom orkestru Akademije umjetnosti UNIBL i JU Muzičke škole „Vlado Miloševićˮ Banja Luka.

Na repertoaru će se naći djela: V. Miloševića, Đ. Rosinija, J. Hajdna i F. Mendelsona. Kao solisti nastupiće Nenad Marković iz Srbije na trubi i Milan Savić za klavirom. Koncertom diriguje prof. mr Branka Radošević Mitrović. Pored činjenice da će se ispred orkestra naći vrhunski solisti, ponosni smo što će banjalučku premijeru Miloševićevih kompozicija „Četvrta bosanska elegijaˮ i „Kočićeve riječiˮ zajedno sa orkestrom izvesti združeni mješoviti horovi: Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci „Kerubiniˮ i Ansambla „Aleksandar Nevskiˮ Banja Luka.

Sljedeće programsko veče je u nedjelju, 10. aprila, i nosi naziv „Horska muzika iz pera srpskih kompozitoraˮ.

Publici će se predstaviti Akademski i Ženski akademski hor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, a na programu su djela Vlade S. Miloševića, K. Stankovića, S. St. Mokranjaca, P. Konjovića i drugih. Interesantno je da će navedeni gosti iz Niša publici premijerno izvesti nekoliko kompozicija koje je Milošević komponovao u Nišu, za vrijeme njegovog boravka u ovom gradu u periodu od 1941. do 1946. godine kao „profesora – izbjegliceˮ.

U Banskom dvoru, 12. aprila od 18 časova, biće upriličena edukativna muzička predstava za učenike OŠ „Georgi Stojkov Rakovskiˮ Banja Luka pod nazivom „Čika Vladoˮ i izložba istog naziva, čiji je autor Sanja Pupac, MA. Autor predstave je prof. dr Saša Pavlović, scenario potpisuje Milan Gajić, scenografiju i kostimografiju prof. Dragana Purković Macan, MA, a režiju Igor Tešić. Glavna uloga u ovoj svojevrsnoj monodrami povjerena je prof. mr Velimiru Blaniću. Predstava je interaktivna i multimedijalna i predstavlja projekat koji ima za cilj da djeci, prvenstveno školskog uzrasta, približi lik i djelo našeg akademika Vlade S. Miloševića.

Srijeda, 13. april, rezervisana je za koncert Kamernog tria Akademije umjetnosti u Vijećnici KC Banski dvor. Trio čine profesori Sonja Miletić (flauta), Snježana Popović-Vuleta (klavir) i Ivan Otašević (violina), a na programu su djela Vlade Miloševića, Filipa Gobera, Cezara Kjuia, Franca Doplera i drugih.

Studenti Smjera za kompoziciju na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 14. aprila dobiće priliku da publici predstave svoje kompozicije, a njihove kolege sa instrumentalnih smjerova prikazaće do sada stečene sviračke vještine. Na ovaj način Akademija želi da podstakne i podrži mlade kompozitore koji idu stazama Vlade Miloševića.

„Dani Vlade S. Miloševića 2022ˮ završavaju koncertom kamernog dua koji čine Snježana Pavićević (pikolo) i Vanja Šćepanović (klavir) iz Beograda. Koncert će publika imati prilike da sluša u Vijećnici Banskog dvora 20. aprila. Snježana Pavićević stalni je član Beogradske filharmonije i na koncertu će predstaviti kompozicije domaćih i regionalnih kompozitora, ali i muziku Vlade S. Miloševića. Publika će imati priliku da čuje prva djela u istoriji muzike kod nas koja su posvećena pikolo flauti.

Pored koncerata, predstave i izložbe, i ove godine ćemo imati „Tradiciju na (s)ceniˮ, edukativne radionice tradicionalnih muzičkih instrumenata na Akademiji umjetnosti. Ovoga puta masterklas će držati etnomuzikolog Zoran Bogdanović iz Novog Sada, dok su demonstratori Mitar Jović i Mile Kovjanić.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

,,Dani Vlade S. Miloševićaˮ tradicionalna su manifestacija koja se održava u Banjoj Luci od 2000. godine. Riječ je o manifestaciji ustanovljenoj povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Vlade S. Miloševića, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike Republike Srpske i BiH.

Program manifestacije ,,Dani Vlade S. Miloševićaˮ

Preuzeto sa: Univerzitet u Banjoj Luci