Studenti

Izaberi pravi studij za sebe – upiši se na Univerzitet u Ljubljani

Studenti iz Bosne i Hercegovine studiraju pod jednakim uslovima kao slovenski studenti

Univerzitet u Ljubljani je najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 posto univerziteta u svijetu. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentica i studenata. Već nekoliko godina uzastopce najviše međunarodnih studentica i studenata dolazi upravo iz Bosne i Hercegovine. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani studira ih 734, od toga 453 na dodiplomskim i jedinstvenim magistarskim studijskim programima, 261 na magistarskom studiju i 20 na doktorskom studiju.

Slovenija je održiva destinacija jedinstvenih doživljaja koje rado dijelimo s vama. S obzirom na geografiju, historiju, kulturu i jezik vrlo je raznolika. Tokom studija odvojite vrijeme za otkrivanje naše prelijepe zelene zemlje u kojoj se Alpe spajaju s Mediteranom i Panonskom nizinom.

Slovenija je sa Bosnom i Hercegovinom sklopila međudržavni sporazum na osnovu kojeg su studentice i studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomski i postdiplomski studij, osim ako prethodno već nisu stekli jednakovrijedan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve izvanredne i doktorske studente, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskog studija.

Univerzitet u Ljubljani na 23 fakulteta i 3 umjetničke akademije nudi studije u području društvenih nauka, humanistike, prirodoslovlja, medicine, tehnike, umjetnosti i sporta, a svi su osmišljeni u skladu sa smjernicama bolonjskog procesa. Omogućavanje studija u svim područjima nauke i umjetnosti sve je rjeđe čak i u svjetskom mjerilu. Naš cilj je da studentice i studenti stečeno znanje i kompetencije na najbolji mogući način upotrijebe u praksi. Tokom studija studenice i studenti mogu učestvovati u različitim projektima i postati dio raznolike međunarodne zajednice profesora i studenata.

U poređenju s drugim državama, studenti u Sloveniji imaju nekoliko pogodnosti: subvencioniranu ishranu i prijevoz, a mogu i obavljati studentske poslove. „Posebno za međunarodne studentice i studente početkom studijske godine organizujemo dan dobrodošlice, na kojem iz prve ruke mogu saznati korisne informacije u vezi sa studijem na Univerzitetu u Ljubljani, kao i o životu u Ljubljani i Sloveniji, a preko tutora i različitih aktivnosti podrške nudimo pomoć i podršku pri uključivanju u studij i život u Sloveniji. Da bismo olakšali dolazak u Sloveniju i početak studija na UL pripremili smo i vodič dobrodošlice.“ kaže rektor ljubljanskog univerziteta, prof. dr. Gregor Majdič.

Na našoj veb-stranici objavljene su sve informacije u vezi sa studijem na Univerzitetu u Ljubljani – od raspisanih studijskih programa, uslova za upis, rokova prijave, izvanstudijskih aktivnosti, karijernih prilika, okolnosti u vezi s pandemijom covida-19 i dr.

Fotografija: IFP d. o. o.

RASPIS ZA UPIS 2022/2023

Sve informacije o raspisanim programima, uslovima za upis i raspisanim mjestima možete pronaći u Raspisu konkursa za upis.

Kandidati za studij prijavu za upis i sve potrebne priloge predaju putem portala eVŠ. Informacije o rokovima prijave možete pronaći na našoj veb-stranici. Pozivamo vas i da pregledate videoprezentacije u vezi s ispunjavanjem prijave i predavanjem dokumenata za priznavanje.

Prijavu za upis u 1. godinu dodiplomskih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa kandidati iz Bosne i Hercegovine predaju elektronskim putem na internet portalu eVŠ do 20. aprila 2022. Kandidati koji još nisu završili srednju školu, dokumente za priznavanje srednjoškolskog obrazovanja šalju do 1. augusta 2022, a oni koji su ga završili, do 20. aprila 2022.

Rokovi prijave za magistarske i doktorske studijske programe razlikuju se i objavljeni su u Raspisu za upis. Predlažemo da u Raspisu za upis provjerite rok prijave za željeni studijski program. Također vas pozivamo da učestvujete na informativnim danima za magistarski i doktorski studij i da nam postavite sva pitanja koja još imate.

Pomoć pri postupku prijave i prijema dostupna je i u okviru Info tačke. Možete se prijaviti i na veb-savjetovanje o postupku prijave i prijema za upis na dodiplomski studij. Upozoravamo vas da za prijavu na Univerzitet u Ljubljani nisu potrebne usluge koje nude agenti i agencije za regrutaciju.

„Izbor studija jedna je od važnijih odluka u vašem životu. Predlažem vam da dobro razmislite šta vas privlači jer to znatno olakšava studiranje. Posjetite naše internet stranice i društvene mreže fakulteta koji vas interesuju. Ako vam bude potreban savjet ili pomoć, možete nam se obratiti, odnosno dogovoriti termin za savjetovanje putem interneta. Potrudit ćemo se da dobijete sve informacije i odgovore na sva pitanja koja sigurno još imate. Pozivam vas i da nas posjetite na virtualnom sajmu obrazovanja ‘NA KOJI ĆEŠ FAKS?’ i pogledate virtualne štandove na kojima se predstavljaju sve članice Univerziteta u Ljubljani (3 akademije i 23 fakulteta). Također smo pripremili različite veb-prezentacije koje vam mogu pomoći pri donošenju odluke o izboru studija. U ime Univerziteta u Ljubljani želim vam uspješan završetak studija i nastavak studijskog i karijernog puta i nadam se da ćemo vas najesen moći pozdraviti u Ljubljani.” kaže rektor Ljubljanskog univerziteta, prof. dr. Gregor Majdič.

Fotografija: Dražen Štader, Produkcija Studio, www.slovenia.info

Leto plus (Godina plus) i mogućnosti učenja slovenskog jezika
Budući da se studij odvija na slovenskom jeziku, a na nekim studijskim programima i na engleskom ili na drugim jezicima, međunarodnim studentima i studenticama radi lakšeg uključivanja u slovensko okruženje i uspješniji studij dostupna je opcija Leto plus (Godina plus). Godina plus je sklop sadržaja i predmeta (osim slovenskog jezika), koji uz ispunjavanje određenih uslova međunarodnim studenticama i studentima omogućava produženje statusa studenta.

Također su dostupni različiti kursevi slovenskog jezika, koji se održavaju uživo ili putem interneta i u obliku jesenjih, zimskih, proljetnih i ljetnih škola, a na raspolaganju je i besplatan veb-kurs slovenskog jezika Slonline. Na

Na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Banjoj Luci postoje i lektorati slovenskog jezika.

Ljetne škole

Univerzitet u Ljubljani svake godine organizuje bogatu paletu ljetnih škola u različitim područjima: od ekonomsko-poslovnih nauka i prava, društvenih nauka do umjetnosti, veterine, teoloških i tehničkih nauka. U okviru ljetnih škola slovenskog jezika učesnici mogu naučiti odnosno nadograditi znanje slovenskog jezika, a ljetne škole sjajna su prilika i za upoznavanje slovenske kulture i okruženja. Neke ljetne škole namijenjene su osnovnoškolcima, druge srednjoškolcima, studentima dodiplomskih i postdiplomskih studija te istraživačima i profesorima.

Iskustva međunarodnih studentica i studenata na Univerzitetu u Ljubljani

Univerzitet u Ljubljani je otvoreni univerzitet koji želi primiti što više studentica i studenata iz drugih država. Studenti su naši najbolji ambasadori, zato smo izabrali različite utiske studenata o studiju na Univerzitetu u Ljubljani i životu u Sloveniji, koje možete pronaći na našoj internet stranici.

Link na video (umetnuti kao videoprikaz): https://www.youtube.com/watch?v=wbw-pzob9PQ&t=64s

Informacije o studiju na Univerzitetu u Ljubljani

Više informacija o studiju na Univerzitetu u Ljubljani nalazi se na veb-stranici Univerziteta u Ljubljani.

Kontakt:

FB: @unilj
IG: @univerza_v_ljubljani
LinkedIN: @University of Ljubljana
Youtube: Univerza v Ljubljani / Univerziteet u Ljubljani

Preuzeto sa: mreza-mira.net