Vijesti

O predstojećem javnom konkursu: Info dan „U susret kulturi“ u Domu omladine

Pod nazivom “U susret kulturi”, Odjeljenje za društvene djelatnosti organizuje info dan, koji će biti održan u srijedu 30. marta u Domu omladine.

Info dan se organizuje s ciljem da se prije objave javnog konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, sa svim akterima iz ove oblasti na području grada porazgovara o planovima u ovoj godini.

– Prvi put prije raspisivanja javnog konkursa organizujemo info dan i tom prilikom biće predstavljen konkurs za projekte u kojem smo ove godine definisali određene elemente koji su vezani za Strategiju razvoja kulture grada Banje Luke – poručila je šef Odsjeka za kulturu, socijalnu politiku, udruženja građana i vjerske zajednice, Nevena Blagojević-Podrić.

Ona je naglasila da će se na predstojeći javni konkurs moći prijaviti ustanove i udruženja građana u oblasti kulture i, kako je rekla očekuju prijavu kvalitetnih projekata iz različitih oblasti, i to: pozorišne umjetnosti, filmske umjetnosti, muzičke i muzičko-scenske umjetnosti, vizuelnih umjetnosti, književnosti, izdavaštva i umjetničke interpretacije kulturnog nasljeđa.

-Takođe želim da naglasim da će o kvalitetu prijavljenih projekata odlučivati Komisija, koja se bira iz reda stručnjaka i umjetnika u kulturi koji se nalaze u evidenciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Ovom prilikom, pozivamo umjetnike i stručnjake da se registruju pri Ministarstvu i da potom konkurišu na javni poziv Grada za članove Komisije za vrednovanje projekata iz oblasti kulture za 2022. godinu koji će biti raspisan ovih dana – rekla je Nevena Blagojević-Podrić.

Važno je, prema njenim riječima – da stručni ljudi odlučuju o kvalitetu prijavljenog projekta.

Ona je pojasnila da će Grad Banja Luka u ovoj godini izdvojiti značajna sredstava za oblast kulture.

– Usvajanjem Kalendara kulturnih manifestacija grada, te Programa sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, programa i projekata u oblasti kulture za 2022. godinu ostvarujemo dio planova u realizaciji kulturnih aktivnosti zadatih u ovoj godini. Tako planirana sredstva u budžetu Grada za ovaj dio u kulturi iznose oko pola miliona KM – zaključila je ona.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka