Vijesti

Solistički koncert soprana Ane Marković u Banskom dvoru

Solistički koncert soprana Ane Marković uz klavirsku pratnju Vlade Danića biće održan u ponedjeljak 28. marta u 20.00 časova u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, gosti na koncertu će biti mecosopran Borjana Mikavica i bariton Aleksandar Dragojević.

Banjalučanka Ana Marković je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“, a akademsko zvanje diplomiranog muzičara – solo pjevača na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci u klasi primadone beogradske opere Radmile Smiljanić.

Kao solo pjevač, učestvovala je na brojnim manifestacijama – koncertnog i takmičarskog karaktera. Osvajala je specijalne, prve, druge i treće nagrade na međunarodnim i internacionalnim takmičenjima. Neki od njih su: „Nikola Cvejić“ (Ruma), „Lazar Jovanović“ (Beograd), „Bruna Špiler“ (Herceg Novi), „Lav Mirski“(Osijek). Od 2016.godine se usavršavala u Zagrebu, kod poznatog tenora Stojana Stojanova Gančeva – navodi se u saopštenju Banskog dvora.

U saopštenju se takođe navodi da je ova umjetnica sarađivala sa orkestrom Akademije umjetnosti u Banjoj Luci na brojnim projektima, a učestvovala je i na mnogim kulturno-umjetničkim manifestacijama i takmičenjima kao član i solista Mješovitog hora „SPD Jedinstvo“. Sa horom „Jedinstvo“, Akademskim horom, kao i Horom sveštenika banjalučke eparhije snimila je dva kompakt diska, na kojima se istakla kao solista. Takođe, na brojnim manifestacijama učestvuje kao samostalni umjetnik.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka