Vijesti

Banski dvor: Izložba „Supremativnost liričnih fragmenata“ akademske grafičarke i slikarke Željke Stupar

Izložba „Supremativnosti liričnih fragmenata“ akademske grafičarke i slikarke Željke Stupar biće otvorena u ponedjeljak, 28. marta u 19.00 časova u Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Ova umjetnica će, poslije duže pauze, predstaviti svoje nove radove, a riječ je o izložbi djela malog i srednjeg formata, koji su, kako navode iz Banskog dvora, svjedočanstvo imanentnog zrenja kojim su uz pomoć intuicije i nadahnuća pokrenuti višeznačni dijalozi između duhovnog impulsa i vanjskog fizičkog gesta.

Iz Banskog dvora Željku Stupar opisuju kao umjetnicu, primarnog grafičara sa vječno budnim interesovanjem za oplođenje vlastitog stvaralačkog i intelektualnog individuuma, koja preuzima odgovornost da preko utemeljenja vlastitih vizura „mogućeg tumačenja umjetnosti“, rafiniranim postupkom ujedini grafički organički sklop sa skulpturalnim formama.

U saopštenju, umjetnički izraz ove slikarke opisan je kao – ničim omeđena i uslovljena demonstracija umjetničke akcije, koja proizvodi artefakta bez trunke nihilizma i egistencijalne i mitske zapitanosti, dok lakoća, širina, svježina i vitalnost hrabro svjedoče o vrlinama i nepresušnosti novih tumačenja umjetničkog uzbuđenja pred činom stvaranja, u kojem se temporalne slike iskustva i življenja pretaču u porođene kristalizovane forme.

Iz Banskog dvora dodaju kako visoka koloristička elokvencija daje slikarkinim ostvarenjima lirski štimung u kojem se prepoznaje raskošno radovanje nepredvidivosti, koja konstrukciju, pokret, delikatnu emociju i intelekt sjedinjuje u nove slobodne konture.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka