Vijesti

Sjećanje na znamenite žene Banje Luke

U okviru kampanje obilježavanja Međunarodnog dana žena, u četvrtak, 24. marta, u Muzičkom paviljonu Parka „Petar Kočić“ biće održana panel diskusija o temi „Znamenite žene“.

-Ljubica, Gizela, Rada, Vahida, sestre Perović, Mira, Jelica, Margita… neke su od žena iz naše prošlosti koje su, svaka na svoj način, obilježile društveni i kulturni život Banje Luke. Tokom panel diskusije, prisjetićemo se nekih od njih, a u tome će nam pomoći Biljana Kesić, Velid Maglajlić i Milena Karapetrović – saopštili su iz Helsniškog parlamenta građana Banja Luka.

Panel diskusija o znamenitim ženama Banje Luke dio je aktivnosti koje Helsinški parlament građana organizuje u mjesecu martu u sklopu kampanje „Za život žena“, koju je inicirao Grad Banja Luka, sa željom da cijeli mart bude u znaku promocije i borbe za bolji položaj žena u društvu.

-Sa panel diskusijom, te feminističkom turom koju organizujemo dan poslije – 25. marta, želimo skrenuti pažnju na zaboravljene žene iz naše prošlosti koje su utabavale puteve današnjim generacijama žena, o kojima ne učimo u školi i koje nisu dio naše kulture sjećanja – naveli su u saopštenju.

Podsjećamo, povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena u organizaciji nevladinih organizacija uz podršku Grada Banje Luke tokom cijelog marta pripremljen je niz događaja posvećenih zdravlju žena, borbi protiv nasilja nad ženama, zapošljavanju, kao i znamenitim ženama.

Tako su održani interaktivni sajam za ekonomsko osnaživanje žena, panel diskusija o temi radnih prava i diskriminacije žena u oblasti rada, sugrađankama su podijeljeni besplatni vaučeri za zdravstvene preventivne preglede, održani koncert Nine Badrić, Osmomartovski marš u kojem su prvi put učestvovali predstavnici Grada, te otvorena izložba Jelene Medić pod nazivom „Šta je nama naša borba dala“, a koju sugrađani mogu da posjete do 24. marta u Muzičkom paviljonu.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka