Korisno

5 načina za smanjenje usamljenosti i povećavanje sreće na poslu

Kao što zdravo tijelo zahtijeva režime vježbanja, tako i zdrav društveni život podrazumijeva određene vježbe. Poboljšanje mentalnog zdravlja i smanjenje usamljenosti, možemo postići ako vježbamo društvenu kondiciju.

Stručnjaci koji su ispitivali i bavili se ovom temom, nude nekoliko sjajnih savjeta o tome kako se boriti protiv usamljenosti na poslu, jer za mnoge od nas posao je mjesto gdje provodimo većinu vremena. Evo nekoliko jednostavnih savjeta, koji zahtijevaju malo truda u borbi protiv usamljenosti.

Izrazi zahvalnost nekom

Reci nekom jednu stvar, koju cijeniš kod njega/nje. Izrazi svoju iskrenu zahvalnost telefonskim pozivom, e-poštom, tekstom, rukom napisanom bilješkom ili tokom razgovora.

Ne dozvoli da rokovi i zadaci nadjačaju međuljudske odnose

Ako se desi da nas neko prekine tokom određenog zadatka, trebali bi situaciju prihvatiti bez uvrede. Potrebno je napraviti marginu i samodozvolu da kažemo „Ne“ hitnom i oslonimo se na ono što je važno. Trebamo biti više ljudi, a ne roboti.

Vrijeme i zona bez telefona

U toku dana potrebno je izabrati bar jednu situaciju, koja će biti zona bez telefona. To vrijeme treba iskoristiti da se povežemo sa sopstvenim mislima i ljudima oko nas. Ne smijemo dozvoliti da naša sposobnost atrofira zbog zavisnosti od tehnologije.

Probudi uspomene

Bilo bi dobro kada bismo se ponekad vratili unazad, pogledali stare fotografije i prisjetili se na kojem mjestu i s kim smo bili prije godinu dana ili nekoliko mjeseci. Ako fotografiju, koja nam je probudila uspomene pošaljemo osobi koje smo se sjetili gledajući je uz kratku poruku i kod nje ćemo probuditi uspomene. Uspomene su bitne, posebno ako su lijepe.

Na sastanak uvijek dođi ranije

Stručnjaci su otkrili, da vremenska ograničenja ozbiljno ugrožavaju našu spremnost da se bavimo drugima. Ako stalno žurimo sa jedne stvari na drugu, ostaćemo uskraćeni da se povežemo na pravi način sa osobama oko sebe i nećemo primjetiti prisustvo drugih oko nas.

Ono što čovjeka čini dominantnijim u odnosu na druga bića naše planete, jesu njegove društvene vještine, pa radimo na njima i vježbajmo ih svakodnevno.

Izvor: inc.com

Preuzeti sa: ultra.ba