Korisno

Počnite danas: Kako uspješno upravljati vremenom?

Osjećate li ponekad da nemate dovoljno sati u danu? Trčite li svakodnevno za obavezama, a osjećate se zauzeto cijeli dan? Imate li dojam da na kraju dana popis stvari i izvršenih zadataka nije dovoljno ispunjen, a umorni ste i frustrirani od posla?

Ako ste se pronašli u nekoj od navedenih rečenica, vjerojatno imate problema s upravljanjem vremena. Upravljanje vremenom je vještina koja se uči i koja je potrebna za postizanje bolje kvalitete života. Upravljanje vremenom na efikasniji način ne znači samo uspješno realiziranje želja i obveza, već i dovoljno vremena za opuštanje i slobodne aktivnosti. Zvuči nemoguće?

Kako uspješno organizirati vrijeme?

Da biste pojednostavili svoj život i postavili ga na bolje mentalno i emocionalno mjesto, nemojte čekati sutra ili počinjati od ponedjeljka ili od prvog u mjesecu itd. Počnite danas!

Donosimo vam nekoliko ključnih savjeta koji će vam pomoći u usvajanju strategija potrebnih za uspješnu organizaciju vremena:

  1. Prepoznajte svoje slabosti i snage. Pokušajte spoznati koja su područja vaše bolne tačke, a u kojim područjima ste nenadmašni. Primjerice, ako ste skloni zapisivanju stvari, ali zaboravite gdje ostavljate podsjetnike – promijenite to. To su prepreke u postizanju ciljeva i stvarni razlozi zašto neke rezultate niste postigli. Shvatite gdje trebate usmjeriti pozornost i što trebate mijenjati u svojemu pristupu. Upoznavanje sebe je prvi korak u ostvarivanju učinkovite i dugotrajne promjene.
  2. Filtrirajte obaveze. „To do“ liste su sve popularnije, ali ne djeluju baš dobro na vašu produktivnost. To je zato što često nisu u pitanju stvari koje su vam bitne i prioritetne, već uglavnom samo popisi svega onoga što morate obaviti. Kada malo bolje proučite taj popis, shvatit ćete da postoji dosta stvari koje zahtijevaju vašu maksimalnu pažnju i pozornost, ali nemaju stvarnog utjecaja na vašu budućnost. Šta vam je od svega toga najvažnije?
  3. Odvojite vrijeme na kraju svakoga dana za sljedeći dan. Bilo bi dobro da prije odlaska na spavanje budete svjesni koje tri stvari, odnosno koja tri prioriteta ćete pomaknuti na vrh stranice svojih obaveza i na što ćete usmjeriti svoju koncentraciju. Međutim, nemojte se predugo zadržavati na takvom promišljanju.
  4. Postavite manje ciljeve. Nakon što ste sastavili popis obveza koje su vam bitne i prioritetne, bilo bi dobro da se posvetite detaljima, odnosno manjim ciljevima koje je potrebno postići prije nego se ostvari ono što je na popisu. Uzmite vremena za ostvarenje ciljeva i uživajte u procesu napretka jer je on dragocjeniji nego krajnji proizvod.
  5. Posložite stvari na svoje mjesto. Stvorite svoj vlastiti red i stavite stvari tamo gdje znate da ćete ih pronaći. Kreativni nered može biti simpatičan neko vrijeme, ali ako stvari izmaknu kontroli vjerojatno ćete biti kao jedan od onih koji pišu podsjetnike, ali ne znaju gdje ih ostavljaju. Neorganizirani prostor često dovodi do neorganiziranog uma, a to će ometati vaš napredak prema najvažnijim stvarima i ciljevima koje želite postići.
  6. Cijenite svoje vrijeme. Društvene mreže mogu biti odlična vrsta zabave i razbibrige, ali pažljivo trošite svoje vrijeme. Što više vremena provedete na društvenim mrežama i internetu, to će vam biti teže vratiti se uobičajenim dnevnim prioritetima koji nisu tako zabavni i jednostavni. Umjesto da svaku slobodnu minutu provedete na internetu, odvojite barem 15 minuta dnevno kako biste jednostavno zurili kroz prozor i uživali ne radeći ništa.

-krenizdravo.dnevnik.hr

Preuzeto sa: hocu.ba