Korisno

Hoćeš posao? Ovo su 4 vještine koje će ti pomoći da se istakneš!

Na današnjem izuzetno konkurentnom tržištu rada, vaše lične vještine su jednako važne kao i vaše profesionalne vještine.

Kada se prijavljujete za posao, uvijek je dobro imati neke lične vještine koje će vas istaći među konkurencijom. Komunikacijske i međuljudske veštine, timski rad i liderstvo su samo neke od onih koje mogu da vas stave u prvi plan i daju vam tu prednost nad drugima na intervjuu za posao.

Liderstvo

Mnogi poslovi danas zahtijevaju, između ostalih, i liderske vještine. Bilo da ste programer, pisac blogova ili marketing stručnjak, poželjno je da imate osnovne karakteristike vođe. One podrazumijevaju sposobnost da se utvrdi jasan put do cilja kao i sposobnost upravljanja ljudima i vremenom dok se u isto vreme brine o tome da svi imaju neophodnu podršku i pomoć. Liderstvo takođe zahtjeva da imate samopouzdanje koje proizilazi iz jake radne etike jer nijedan poslodavac neće biti mnogo zainteresovan da zaposli nekoga ko nema radne navike.

Povjerenje u sebe, umijeće da motivišete druge ljude i odlučnost u prelomnim situacijama će pomoći svakome da se istakne kod poslodavca i dobije posao ili preuzme odgovornije uloge u firmi.

Timski rad

Prilikom traženja posla važno je i biti timski igrač jer će većina poslova za koje se prijavljujete zahtjevati rad u širem kolektivu. Vaša mogućnost ili nemogućnost da se u kolektiv uklopite će biti jedan od važnijih faktora pri odlučivanju da li da vas zaposle ili ne.

Izražena komunikativnost i snalaženje u međuljudskim odnosima će vam biti veliki plus na razgovoru za posao jer prva pokazuje vašu sposobnost da se uklopite u bilo koji tim dok drugo ukazuje na to da sa lakoćom možete raditi na zahtjevnim projektima sa drugima.

Komunikacione vještine

Svakako je jedna od najvažnijih vještina koju možete imati na današnjem tržištu rada komuniciranje. Iako može da djeluje banalno onima kojima komunikacija sa drugima teče glatko, budite uvjereni da je mnogima to i dalje veliki problem i baš zbog toga se cijene i traže ljudi koji će profesionalnu komunikaciju obavljati u njihovo ime. Ako na samom razgovoru za posao jasno i koncizno prenesete svoje misli, i regruterima u potpunosti bude jasno šta ste htjeli da kažete, koje su vaše prednosti i šta od vas mogu da očekuju, budite sigurni da ste privukli njihovu pažnju.

Tako da i te kako vredi usredsrediti pažnju ka unapređivanju svoje komunikacije sa drugima, pažljivo birati način na koji pristupate drugima u različitim okolnostima i uopšteno unaprediti svoj vokabular.

Rješavanje problema

Vještina poznata kao „problem-solving“ ili umijeće rješavanja realnih situacija iz svakodnevnog života, podrazumijeva da imate um koji munjevito misli, lako se privikava na novonastale okolnosti i brzo rješava svakodnevne nadolazeće probleme. Benefite ove sposobnosti pored posla, možete osjetiti i u svakodnevnom životu i studiranju. Kada se nađete pred nekim problemom važno je da znate da jasno identifikujete problem, prepoznate moguća rešenja i na kraju jasno izložite sve opcije kako biste odabrali najbolju.

Takođe, ova vještina predstavlja svjesnu analizu različitih situacija kako bi se iz tih analiza izvukla korisna rešenja i pouke za buduće situacija slične njoj. Na taj način se mogu preduprediti slične neprilike i/ili se brže riješiti kada se ponovo pojave.

Kada se sve sumira, mnogo je stvari koje će odlučiti ishod razgovora za posao. Ipak iskustvo je pokazalo da su vaše lične sposobnosti i mogućnost da ih pokažete na djelu među najboljim načinima da se izdvojite iz gomile.

Zahtjevi poslodavaca su svakako promjenljivi i uvijek će postojati nova očekivanja, ali osobine poput komunikativnosti, liderstva, timskog rada i brzog rješavanja problema će uvijek biti poželjni.

/startuj.com/

Preuzeto sa: hocu.ba