Organizacije

Mladi u okviru TV debatnih takmičenja debatovali na temu ekstremizma

Prethodnih devet mjeseci zahvaljujući našim programima učenici banjalučkih srednjih škola imali su priliku učiti o osnovama debate, ali i o zdravim životnim stilovima po našem dobro poznatom ,,Programu Yˮ.

Obuke za đake realizovane su u tri ciklusa. Učešće je uzelo preko 160 đaka i 14 profesora. Ovo predstavlja presedan u gradu na Vrbasu, s obzirom da su učešće uzele gotovo sve srednje škole u gradu.
Učenici su mogli saznati kako reagovati u kojoj situaciji, ali i šta zapravo znači živjeti zdravim životnim stilom.

Takođe kroz projekat su i profesori dobro upoznati sa ,,Obrazovnim paketom Yˮ ali i pripremljeni da budu podrška i mentori svojim učenicima.

Nakon usvojenih znanje otpočeo je proces snimanja TV debatnih emisija pod nazivom ,,čEtaonica”.
Timovi afirmacije i negacije bili su učenici iz 14 banjalučkih srednjih škola, a teme za debate takođe su birane iz ,,Programa Yˮ.

Emitovanje TV debatnih emisija počinje od 29. juna 2020. godine od ponedeljka do četvrtka u 21:00 čas.
Finalisti takmičenja debatovali su na tezu: ,,Osnovni uzrok ekstremizma kod mladih je nedostatak kritičkog misljenjaˮ.

Svi učesnici finalne debate na poklon su dobili na temu ,,Mladi i ekstremizam” čija je publikacija podržana zahvaljujući Austrijskoj razvojnoj agenciji, Oak fonadiji i CARE International Balkans, a izdavač je Perpetuum mobile.

Projekat u okviru kojeg su snimane TV debate i organizovane obuke jeste ,,Kulturom dijaloga do zdravih životnih navika” koji je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) kojeg finansira Evropska unija, sufinansira Grad Banja Luka, a implementira Razvojni program Ujedinjenjih nacija.

Program Y koji je korišten tokom edukacija učenika i profesora kreiran je u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu”, koji je podržava Vlade Švicarske, Oak Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Balkans.

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #SvicarskauBiH #AustrianDevelopmentAgency #OakFoundation

Preuzeto sa: Perpetuum Mobile