Vijesti

Rekordna izlaznost: Na izborima glasalo 23,12 odsto građana

Prema podacima Gradske izborne komisije od 190.296 birača na području našeg grada, učešće na izborima iskoristila su 44.003 birača, pa tako na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica ukupna izlaznost u našem gradu iznosi 23.12 odsto.

Kako je kazala predsjednica Gradske izborne komisije Nada Batinar, izbori su uspješno provedeni u 56 od ukupno 57 mjesnih zajednica, dok će izbori u jednoj mjesnoj zajednici i to u MZ Šimići biti ponovljeni zbog nedovoljne izlaznosti.

– Najveća izlaznost zabilježena je u Mjesnoj zajednici Ljubačevo, u kojoj je na biralište izašlo 62,7 odsto birača, dok je najniža izlaznost bila u Srpskim Toplicama gdje je ovo biračko pravo iskoristilo 13,92 odsto mještana – poručila je predsjednica GIK-a.

Odziv birača po mjesnim zajednicama pogledajte OVDJE.

Nada Batinar je naglasila da se u ovom trenutku može govoriti o preliminarnim rezultatima, jer Gradska izborna komisija i dalje radi na provjerama svih unosa dostavljenih od strane biračkih odbora, nakon čega se može govoriti o utvrđenim rezultatima, dok se konačni rezultati mogu objaviti tek po isteku svih žalbenih procedura.

Kako je kazala predsjednica GIK-a konačni rezultati mogu se očekivati krajem februara.

Kada su u pitanju prigovori, Gradska izborna komisija zaprimila je jedan pismeni prigovor, koji je povučen od strane predlagača, poručila je predsjednica GIK-a, dodavši da je veći broj prigovora upućen telefonskim putem, kao i da su se prigovori mogli pročitati i u komentarnima na društvenim mrežama.

Ona je istakla da je Komisija reagovala po svakoj prijavi.

– Zabilježeni su i pozivi birača, čiji su se problemi u najvećoj mjeri odnosili na nepoznavanje propisa u vezi promjene prebivališta poslije 8. decembra 2021. godine, nakon što je Skupština donijela Odluku o raspisaivanju izbora – poručila je Batinareva, pojasnivši da u ovom slučaju birači ostaju na svojoj staroj adresi.

Ona je pojasnila da se javljaju i problemi koji se tiču određennih zona koje nisu jasno definisane, te da je ovih problema bilo i ranijih godina, kao i da je za njihovo rješavanje potrebno tražiti sistemska rješenja.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka