Studenti

Pet najboljih gradova za studiranje u regionu

Nakon završetka srednje škole stupamo u jednu novu životnu epohu, povodom koje bi trebalo da donesemo izuzetno važnu odluku, koja će se ticati naše buduće karijere, kao i stila života koji ćemo voditi tokom i nakon studiranja. Činjenica je da se u našem regionu fakulteti mogu pohvaliti izuzetno stručnim kadrovima i širokim znanjem koje sa studentima dele, te da se mladi sa našeg podneblja kasnije mahom obrazuju u vešte stručnjake iz oblasti za koju su se opredelili. Ukoliko se nalazite pred ovim velikim korakom i odlučujete u vezi sa upisom na fakultet, pročitajte u tekstu koji sledi više o studijskim programima koje gradovi u regionu imaju da ponude mladima, kao i organizaciji studenstvog života u njima.

Sticanje fakultetske diplome u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu je osnovan davne 1949. godine i odlikuje ga težnja ka povezivanju istraživanja i obrazovanja. U Sarajevu studiraju studenti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i ovo nesumnjivo predstavlja najbolji izbor zbog sveobuhvatnosti i sjajnog kadra koji ga odlikuje više od sedamdeset godina. Studiranje u Sarajevu je sjajna ideja i za studente koji nisu bosanskohercegovački državljani, budući da ne postoje razlike u uslovima koji se nude studentima iz drugih zemalja bivše Jugoslavije prilikom upisa i tokom studiranja. Sarajevo je odlikovano toplim duhom i sjajnim gostoprimstvom, te ćete se, odlučivši se da provedete studentske dane u ovom gradu, zasigurno osećati kao kod kuće.

Studiranje u prestonici Srbije

Glavni grad Srbije je nesumnjivo primamljiv za sve buduće studente, kako zbog velikog broja opcija u pogledu sticanja visokog obrazovanja, tako i zbog bogatog studentskog života i vannastavnih aktivnosti u koje mladi mogu da se upuste, ne bi li doprineli svom iskustvu studiranja, ali i da bi se prosto zabavili. Za jedno autentično studentsko iskustvo, život u studenstkom domu je sjajna solucija za mlade, a ujedno je i značajno povoljnija nego iznajmljivanje privatnog smeštaja, pri čemu će studenti koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije imati pravo na smeštaj u domu po dodatno sniženim cenama. Pored smeštaja u jednom od dvanaest studentskih domova u Beogradu, mnoge će upravo zbog perspektive koju nudi glavni grad Srbije interesovati prodaja stanova u Beogradu, budući da je ovo na duge staze isplativa investicija i kasnije omogućuje širu paletu opcija za zaposlenje. U toku studija, studentima su na raspolaganju i studentski restorani, a studentske kartice, pored mogućnosti za ostvarivanje popusta vezanih za smeštaj, ishranu i prevoz, finansijski rasterećuju studente i u vezi sa različitim kulturnim događajima. Možemo zaključiti da je Beograd usmeren ka tome da podrži mlade u domenu formalnog obrazovanja, u sticanju znanja i veština, kao i u druženju i upoznavanju različitih kultura i sticanju raznolikih iskustava.

Univerzitet u Novom Sadu

Drugi po veličini grad u Srbiji je studentski grad u pravom smislu te reči. Pored toga što studentima nudi brojne povoljnosti u smislu smeštaja i ishrane, Novi Sad je grad sa sjajno uređenim i organizovanim univerzitetskim kampusom. Ovo je svakako jedan od faktora koji utiču na divno iskustvo studiranja i čine ga autentičnim i sveobuhvatnim. Pored redovnih studijskih programa, Univerzitet nudi studentima i učestvovanje u brojnim istraživačkim projektima. Srpska Atina ima mladima da ponudi brojne kulturne događaje i zaista jedinstvo iskustvo upoznavanja različitosti koje su u Novom Sadu kako kulturološke, tako i na planu jezika. Ono što takođe ide u prilog studiranju u Novom Sadu je što je zaista do svake tačke grada moguće stići peške bez previše muke, a Novosađani takođe rado koriste brojne mogućnosti za rekreaciju i uživanje u prirodi, što će i studentima značajno ulepšati ovaj naročit period života.

Studentsko iskustvo u Splitu

Studiranje u Splitu je nesumnjivo jedinstveno iskustvo, kako zbog autentičnog ambijenta i sjajne klime, tako i zbog odlične ogranizacije studentskog života. Pored brige o osnovnim potrebama studenata, u smislu smeštaja i ishrane, u Splitu se velika pažnja pruža i kulturnom životu, sportskim aktivnostima i druženjima u okviru organizovanih događaja. Budući da je pred splitskim studentima pregršt opcija za kulturno i duhovno uzdizanje i angažman, kao i ostvarivanje kroz korisne aktivnosti poput humanitarnih akcija, sportskih takmičenja i slično, studiranje u ovom gradu nesumnjivo podrazumeva jedno kvalitetno i sveobuhvatno iskustvo. Studenti u Splitu se takođe mogu pohvaliti sjajnim profesorima i primetno je da se na kvalitetu znanja koje se prenosi mladima aktivno radi, te ovaj gradi na izuzetan način brani svoje zasluženo mesto među najboljim gradovima za studiranje u regionu.

Biti student u Skoplju

Skoplje kao grad pruža jedno sjajno iskustvo življenja zbog bogate estetike koju neguje i sadržaja koji će činiti da vam godine studiranja budu nalik produženom turističkom iskustvu. S druge strane, Univerzitet u Skoplju je najveći univerzitet u Makedoniji, koji pohađa oko 50.000 studenata. Pored makedonskog, pojedini studijski programi nude kurseve i na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom, kao i jezicima nacionalnih manjina. Makedoniju možemo predstaviti kao relativno novu studentsku destinaciju i kao takvu je odlikuju pristupačne cene i sjajno obrazovanje, koje nudi i veliki broj istraživačkih projekata. Studenti u Skoplju će imati izuzetnu podršku obrazovnog sistema i profesora, koji su fleskibilni i voljni za saradnju, a ujedno iskusiti i zanimljivu i raznovrsnu kulturu i istoriju.

Činjenica je da se u našem regionu znanje i obrazovanje visoko vrednuje u okviru samih univerziteta, te i da će naši studenti moći da očekuju izuzetan kvalitet samog prenošenja znanja, sjajnu saradnju sa profesorima i široko iskustvo kulturnog života. Razmislite o svojim interesovanjima i sklonostima, te odaberite savršen studijski program koji odgovara vašem viđenju sopstvene budućnosti i karijere, a vaše iskustvo studentskog života će zasigurno biti jedinstveno, dinamično i sveobuhvatno.

Napisao: Velibor Živkof

Preuzeto sa: hocu.ba