Korisno

Kako efektno čitati i racionalno učiti?

Istraživanja su pokazala da su za smislenu obradu teksta potrebne metode, jer samo čitanje nije dovoljno.

Metoda ČPČPP predstavlja racionalno učenje, a sastoji se od:

Č = čitati površno pre usredsređenog čitanja,
P = pitati se koji je deo gradiva bitan,
Č = čitati svesno koristeći vid i pamćenje,
P = pamtiti pročitano sopstvenim rečima,
P = ponavljati zapamćeno nakon nekoliko sati ili nekoliko dana.

Početniku ovaj postupak može izgledati naporan i dugotrajan. Činjenica je da mora da prođe neko vreme da se čovek preusmeri i odbaci stare navike čitanja. Ova metoda je više puta istraživana. Učenici i studenti koji su učili po metodi ČPČPP postizali su mnogo bolji uspeh od onih koji su učili po svojim navikama.

KORAK: Č = Čitati na brzinu

Rezultat letimičnog čitanja je dobiti najbolji mogući pregled pre prelaska na detalje. Možda znaš za priču o čoveku koji posećuje nepoznati grad i prvo se penje na toranj kako bi ga odozgo pogledao i upoznao. Pritom prvo zapaža uočljive građevine, kao što su crkve, šire ulice i druge specifičnosti kako bi kada izađe na ulicu lako mogao odrediti gde se nalazi.

Kako steći takav pregled materijala za čitanje? Površno iščitavanje pruža ti uvid u to kako je knjiga ili gradivo koncipirano. Pročitaj predgovor i saznaj zašto je knjiga napisana. Na kraju svakog poglavlja često je dat sažetak. Taj sažetak je mudro pročitati na početku.

Ako ti ovo nije dovoljno kako bi stekao utisak, ‘preleti’ po gradivu. Čitaj naslove i uvodne pasuse. Ako se u tekstu nalaze tabele, grafikoni i slike, dobro ih pogledaj. U većini slučajeva to su brze i sažete informacije.

KORAK: P = Pitati se

Dobra su pitanja: Ko? Šta? Gde? Kad? Kako? Zašto? Na taj način ćeš se bolje skoncentrisati, jer se većina ljudi mnogo bolje seća činjenica koje su naučili odgovarajući na pitanja, nego onih koje su naučili napamet: postavljanjem pitanja otkrivamo sopstveno neznanje ili “rupe” u znanju i nestrpljivo očekujemo odgovore autora.

KORAK: Č = Čitati

Imaj na umu da samo čitanje nije prvi, nego treći korak! Onaj ko želi da postigne bolje rezultate mora se držati sledećih pravila:

Skoncentriši se. Obezbedi mirno okruženje i udobno se smesti bilo u ležeći, bilo u sedeći položaj i čitaj brzo.

Pronađi glavnu misao – to je prvi nivo iščitavanja teksta. Ako ne pronađeš centralnu misao, drugi nivoi čitanja nemaju bitan značaj. Istina je da je to ponekad teško, posebno kada moraš naučiti gomilu naoko nevažnih činjenica, ali u svakoj celini gradiva ili podtemi ipak postoji nešto što je glavno i najvažnije. Nađi to!

Podvlači i obeležavaj.

Podvlači se:

ono što treba zapamtiti, odnosno ono što je novo, ali ne ono što već znaš,
ono što pri ponavljanju želiš da uočiš na prvi pogled – nemoj podvlačiti više od onoga što je stvarno potrebno.

Aktivno čitaj, budi skoncentrisan – samu/og sebe uvek ponovno podsećaj na to da želiš da razumeš i zapamtiš pročitano.

Pazi na tabele, grafikone i ostale prikaze – često slika prikazuje mnogo više od onoga što se može iskazati rečima.

KORAK: P = Pamtiti

Pamti pročitano sopstvenim rečima! Kada završiš sa čitanjem, podigni pogled s knjige i pokušaj svojim rečima da objasniš ono što je autor želeo reći. Ponavljanje gradiva svojim rečima poboljšava pamćenje. Nemoj bubati napamet!

Pamti pisanjem beleški sa strane – zabeleži sve ono što misliš da je važno uz rub stranice ili u svesku. Glasno izgovaraj misli. Više od polovine ukupnog vremena učenja trebalo bi da se pozabavite drugim korakom (pitanjem) i četvrtim korakom (pamćenjem).

KORAK – P = Ponavljati

Svaki put kad naučiš nešto novo, odmah bi trebalo to ponoviti. Tako ćeš sprečiti da gradivo zaboraviš već istog dana. Detaljnija ponavljanja mogu uslediti kasnije. Izvrsno sredstvo protiv zaboravljanja je ponavljati gradivo u određenim vremenskim razmacima drugi, osmi i trideseti dan.

Znaš li za Jostscheov zakon? Taj zakon kaže da je procenat zapamćenog gradiva:

  • oko 40 posto pri ponavljanju 24 puta tokom jednog dana,
  • oko 50 posto pri ponavljanju 12 puta tokom dva dana,
  • oko 60 posto pri ponavljanju osam puta tokom tri dana,
  • oko 70 posto pri ponavljanju šest puta tokom četiri dana,
  • oko 80 posto pri ponavljanju četiri puta tokom šest dana,
  • oko 90 posto pri ponavljanju dva puta tokom dvanaest dana.

Zato sledeći put kada budete učili novo gradivo i kada se budete spremali za maratonsku sesiju iščitavanja skripti, setite se svih ovih pravila i pokušajte da ih primenite.

Izvor: pcskolarac-novosti.blogspot.rs

Preuzeto sa: studentskizivot.com