Korisno

Šta je NFT i kako zaraditi?

Koliko puta ste učestvovali u razgovoru gdje je neko vrlo važno pričao o nečemu, a vi ne znate o čemu priča? NFT je jedan od takvih skraćenica, a u nastavku naučite o čemu je riječ.

Šta je NFT i kako zaraditi?

Možda ste čuli kako svi pričaju o pojmovima kao što su blockchain, kriptovalute i NFT te da potencijalno možete zaraditi ogromne količine novca.

Idemo se onda fokusirati na NFT.

Što znači skraćenica NFT?

NFT je skraćenica za engleski pojam Non-Fungible Token.

Izravan prijevod s Google prijevoda za pojam Non-Fungible jest nezamjenjiv.

Imate nešto, npr. sliku i ona je nezamjenjiva – nema jednaku vrijednost kao nešto drugo. To spada u kategoriju non-fungible stvari, samo što u slučaju tokena one su digitalne, a ne fizičke.

Kao primjer, novac je nešto što je čista suprotnost – on je zamjenjiv (eng. fungible) i jedna novčanica od 200 eura je zamjenjiva za drugu novčanicu od 200 eura, ili za četiri novčanice od 50 eura.

Koja je svrha NFT-a?

Glavna svrha NFT-ova je omogućavanje umjetnicima čiji radovi su djela u digitalnom obliku da mogu biti sačuvana i prodana u digitalnom svijetu – uz pomoć blochain tehnologije.

To može biti gotovo bilo koji digitalan sadržaj – do te mjere da se može sačuvati i prodati najobičniji post s neke društvene mreže (već je bilo slučajeva da netko prodaje tweetove).

Dvije najvažnije karakteristike NFT-ova su autentičnost i nepromjenjivost. Uz pomoć NFT-a možete dokazati autentičnost svog digitalnog sadržaja, a zbog korištenja blockhaina možete i činjenicu da je on “netaknut” i ne može se izbristi olako.

Kako funkcionira NFT?

Najjednostavnije rečeno NFT-ovi su dio Ethereum blockchaina, a svi znate da je Ether kriptovaluta.

Zmaislite da je nekakva .jpg ili .png fotografija pretočena u jedinstveni kod koji je ugrađen u blockchain i tamo stoji kao nezamjenjiva karika u lancu.

Taj NFT ima neku vrijednost koju vi određujete jer kako smo i rekli – nezamjenjiv je.

Kako zaraditi pomoću NFT-ova?

Kako zaraditi pomoću NFT-a je pitanje za milijun dolara – nekada su u pitanju i stotine milijuna.

U jednom od sljedećih vodiča ćemo pokazati kako izraditi novčanik za NFT-ove te gdje kupiti neki NFT, jer postoji već mnogo online mjesta i tržnica gdje ih možete dobaviti – neke za malu naknadu, a neke za nedostižne iznose.

Koji je najskuplji NFT?

Vjerojatno postoje NFT-ovi koji koštaju i stotine milijuna dolara, ali jedan od posljednjih koji je prodan za vrtoglavih 69 milijuna dolara je digitalno umjetničko djelo gospodina Mikea Winkelmanna poznat po umjetničkom imenu Beeple.

Preuzeto sa: ucionica.net