Grantovi

Raspisani pozivi za sufinansiranje javnih potreba u kulturi

​Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić saopštila je danas da je ovo ministarstvo raspisalo javne pozive za sufinansiranje javnih potreba u kulturi u 2020. godini i da ovogodišnji konkurs donosi novine kada je riječ o postupku izbora i sufinansiranja projekata.

„To se u prvom redu odnosi na definisanje posebne podrške reprezentativnim i reprezentativnim strukovnim udruženja, kojima su utvrđeni navedeni statusi. Strukovna udruženja koja su stekla status reprezentativnosti imaće podršku za godišnji program koji će realizovati u toku 2020. godine“, rekla je ministar Natalija Trivić na konferenciji za novinare.

Dodala je da je u skladu s tim po prvi put raspisan Javni konkurs za sufinansiranje programa rada reprezentativnih strukovnih udruženja u Republici Srpskoj.

„Ovogodišnje odobravanje sredstava po konkursima biće usmjereno na produkciju i stvaralaštvo prioritetno, ali podrška neće izostati i za manifestacije, odnosno festivale“, navela je ministar Natalija Trivić.

Saopštila je da je do sada u Registar umjetnika upisano njih 140, a u Registar stručnjaka u kulturi njih 42 što će doprinijeti afirmaciji kulture i pomoći Ministarstvu da vodi usmjerene razvojne politike.

Među novinama je, rekla je ministar Natalija Trivić, i provedeni postupak kategorizacije kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama, kojima je utvrđen status: od republičkog značaja, od lokalnog značaja i ostali.

Sufinansiranje njihovih projekata, rekla je ministar Natalija Trivić, biće usmjereno na obnovu, rekonstrukciju fundusa narodnih nošnji u okviru rada društava, te za nove koreografije.

Prvi put ove godine raspisan je i Javni konkurs za sufinansiranje projekata razvoja filmskog scenarija u Republici Srpskoj, koji ostaje otvoren 90 dana.

„Plan nam je da ove godine podržimo prvu fazu u razvoju filmskog projekta, a pravo na učešće će imati i udruženja građana što do sada nije bio slučaj“, rekla je ministar Natalija Trivić i istakla i podršku Ministarstva za najbolji studentski scenario prijavljen na konkurs koji su zajedno realizovali Kinoteka Republike Srpske i Akademija umjetnosti u Banjoj Luci.

Izrazila je zahvalnost institucijama kulture, nevladinom sektoru i umjetnicima koji su epidemiološku situaciju i nemogućnost da se predstavljaju uživo pred publikom prevazišli koristeći onlajn platforme i prikazujući kulturne programe na ovim platformamam kako bi sačuvali publiku i učinili im dostupnim kulturne sadržaje.

„Nadamo se da izlaskom iz ove situacije nastavljamo sa redovnim radom već od septembra jer ćemo do tada završiti selekciju prijavljenih programa i projekata kako bismo godinu uspješno priveli kraju“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Raspisani su konkursi iz oblasti: izdavačke djelatnosti, književnosti, vizuelne i multimedijalne umjetnosti, iz oblasti zaštite i promocije kulturnog nasljeđa, iz oblasti pozorišne djelatnosti, iz oblasti filmske djelatnosti – filmski festivali, muzičke i muzičko-scenske umjetnosti, zatim za sufinansiranje projekata kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama, te za sufinansiranje projekata kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.

Prvi put ove godine raspisani su Javni konkurs za sufinansiranje projekata razvoja filmskog scenarija u Republici Srpskoj i Javni konkurs za sufinansiranje programa rada reprezentativnih strukovnih udruženja u Republici Srpskoj.

Pravo podnošenja prijava na javni konkurs imaju pravna lica registrovana za obavljanje kulturno-umjetničke djelatnosti na teritoriji Republike Srpske, kao i javne ustanove kulture čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, i to isključivo sa projektima za koje je planirano više izvora finansiranja, vodeći pri tom računa da predviđeno sufinansiranje od strane Ministarstva prosvjete i kulture ne prelazi 80 odsto od ukupnog budžeta projekta.

Projekte će ocjenjivati komisija, za svaku oblast pojedinačno. Projekti koji u postupku vrednovanja ostvare manje od 70 bodova ne mogu biti predloženi za sufinansiranje.

Podnosioci prijava svu potrebnu dokumentaciju treba da dostave u skladu sa odredbama svakog pojedinačnog konkursa i na obrascima koje je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture. Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Svi konkursi, uz obavezne prateće obrasce za prijavu te obrasce za procjenu kvaliteta prijavljenih projekata, dostupni su na portalu Vlade Republike Srpske – na stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (www.vladars.net). Svi projekti i manifestacije će se realizovati u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i preporučenim mjerama nadležnih institucija.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture