Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru: Raspisan konkurs za dodjelu 27 stipendija

UWC Nacionalni komitet BiH raspisuje konkurs za dodjelu stipendija za pohađanje Koledža ujedinjenog svijeta.

Konkurs je namijenjen učenicima drugih razreda četverogodišnjih srednjih škola u BiH, a dodijelit će se ukupno 27 stipendija.

Puna stipendija pokriva troškove dvogodišnjeg školovanja prema programu Međunarodne mature (International Baccalaureate Diploma Programme, IB DP) uključujući troškove smještaja, prehrane, udžbenika i školskog pribora.

Aplikacije se primaju do 28. januara 2022. godine.

Nakon provedene selekcije najuspješnijim kandidatima će biti dodijeljeno ukupno 27 stipendija: 22 stipendije za pohađanje UWC Mostar (BiH), po jedna stipendija za UWC Robert Bosch (Njemačka), UWC Adriatic (Italija), UWC East Africa (Tanzanija), UWC Mahindra College (Indija), te jedna parcijalna stipendija za UWC Isak (Japan).

UWC traži učenike koji su društveno zreli i moralno odgovorni, a pogodan kandidat je učenik koji u školi postiže uspjeh i ima široko polje vannastavnih interesa. Bitne osobine uključuju sposobnost tolerancije prema drugačijim mišljenjima i stavovima, a iskustvo je pokazalo da su tokom selekcije najuspješniji oni učenici koji dolaze s jasnom slikom o ciljevima UWC pokreta i jakim ličnim motivom da im doprinesu. Nakon sticanja IB DP diplome, učenicima UWC koledža nudi se široki spektar stipendija za univerzitete u inostranstvu, a tokom školovanja osigurano im je i univerzitetsko savjetovanje.

Za sve detaljne informacije o stipendijama i uslovima prijave, posjetite www.uwcmostar.ba.

Za sve dodatne informacije ili upite o aplikacijskom procesu kontaktirajte UWC NC BiH putem e-mail adrese bihnc@bih.uwc.org.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar globalnog UWC pokreta. U 15 godina rada u BiH, s učenicima iz više od 100 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih UWC IB škola u svijetu, te svoje učenike educira da cijene različitosti, istovremeno promovirajući jednakost, toleranciju i kritičko razmišljanje, a u ovoj godini obilježava i jubilarnu petnaestu godinu postojanja kao jedina UWC škola na području Balkana.

Preuzeto sa: hocu.ba