Korisno

5 jednostavnih tehnika za bolji fokus kad si pod stresom

Dešava li ti se da se ne možeš skoncentrisati na razgovor koji vodiš sa nekim, jer ti misli lutaju brzinom svjetlosti? Ili da u isto vrijeme pišeš sedmični plan, odgovaraš na poruke klijenta i razgovaraš na telefon? Da radiš dok doručkuješ ili ručaš, jer nemaš vremena za pauzu? Uz ovako užurban životni tempo, nemoguće je ne imati rasut um.

To, osim što negativno utiče na produktivnost i kvalitetu rada, utiče i na fizičku i psihološku dobrobit: stvara stres i sprečava da svaki trenutak iskoristiš na najbolji način. Kako vratiti fokus? Evo nekoliko jednostavnih tehnika koje će ti poboljšati sposobnost koncentracije.

Jedno po jedno

Radi jednu po jednu stvar. Zaboravi na multitasking. Multitasking je precijenjen. Radeći nekoliko stvari istovremeno ne čini te efektivnijom i produktivnijom osobom. Naprotiv, rasipa ti um, troši te i sprečava da daš sve od sebe u svakom zadatku. Napravi popis stvari koje treba obaviti za taj dan. Počni s najtežim, a završi s najjednostavnijim. Ne započinji novi zadatak, dok ne završiš prethodni.
Skloni se od nepotrebnih podražaja

Mnogo puta – posebno ako radiš u bučnom okruženju, poput oglašavanja ili agencije za digitalne medije – izolovanje od okoline može biti od velike pomoći. Kad se trebaš fokusirati, odloži mobilni telefon, stavi slušalice i slušaj opuštajuću muziku. Takođe, izbjegavaj imati televizor u blizini. Što manje senzornih podataka imaš, to bolje.

Pauza

Pravi pauze. Često pravljenje pauze nije hir ili izgovor da prestaneš raditi.To je, naprotiv, način da se osigura koncentracija i protok kreativnosti. Svakog sata ustani sa svog mjesta, istegni se, šetaj, popij kafu, porazgovaraj sa radnim kolegom. Poslije ćeš nastaviti sa svojim zadacima sa više energije.

Meditacija

Kao rezultat užurbanog života, naš se um rasipa u hiljadu i jednom smjeru. Meditacijom učimo kontrolisati protok energije u svom tijelu i možemo je fokusirati na postizanje svojih ciljeva. Nađi miran prostor i sjedi prekriženih nogu. Zatvori oči i opusti dah. Prepusti se i odmori cijeli organizam svakodnevnim meditacijama.

Prvo uradi najbitniji zadatak

Ostaviti najvažnije zadatke za kraj užasna je navika: na kraju dana je čovjek umoran, osjeća se manje kreativno i nema mnogo vremena. Pokušaj započeti svoj radni dan radeći kreativan posao ili rješavajući zadatke koji zahtijevaju veliko opterećenje koncentracijom.

Izvor: entrepreneur.com

Preuzeto sa: ultra.ba