Korisno

Kako da postavite prioritete i poboljšate svoju organizaciju?

Kraj godine je. Svi su u nekoj žurbi – gomila zadataka mora da se završi do tog 31.12. I to je pravi okidač za stres i za onaj osećaj da ne znamo šta bismo pre uradili.

Još ukoliko se dogode i neke nepredviđene situacije, nivo stresa može da eskalira. S toga, ne čudi da postoji termin ‘praznična depresija’.

Praznična depresija javlja se upravo zbog gustih rasporeda – što na poslu, tako i privatno. Još neki od razloga zbog kojih se ona događa su: previše pritiska koji postavljamo sebi ( mora sve da bude savršeno), usamljenost, konflikti u porodici….

Bitno je zapamtiti da kada se dogode neke nepredviđene situacije, na koje mi ne možemo da utičemo, treba da budemo fleksibilni i da im se prilagodimo.

Pa šta onda možemo uraditi u takvoj situaciji, kako bi smanjili stres i povećali svoj učinak?

Definitivno – treba postaviti PRIORITETE.

Postavljanje prioriteta pomoći će vam da bolje organizujete svoje aktivnosti u toku dana i da se na kraju dana osećate zadovoljno svojim postignućem.

Više o greškama prilikom organizacije vremena pročitajte u tekstu na našem sajtu: https://www.brimmunication.com/najcesce-greske-pri-organizaciji-vremena/

3 Saveta za postavljanje prioriteta

#1 Napravite listu zadataka

Kreiranje liste zadataka koje treba da završite taj dan, ili u toj nedelji pomoći će vam da sagledate širu sliku. Zato uzmite već sada papir i olovku i zapišite sve zadatke koje treba da završite ove nedelje. Za sad nije bitan njihov redosled, samo zapišite sve zadatke kojih se setite.

#2 Posložite zadatke po važnosti – od najvažnijih i onih koji moraju hitno da se završe do onih manje važnih

U sledećem koraku uzmite svoju listu zadataka i prvo je dobro osmotrite. Odredite koje zadatke treba da završite što pre, a koji su to zadaci čija realizacija nije toliko hitna. A zatim poređajte sve zadatke po njihovoj važnosti (Npr. sa brojevima od 1-10). Najvažniji i zadaci koji bi trebalo što pre da se završe treba da se nalaze na vrhu liste. Kada prvo završite najbitnije zadatke, primetićete kako se vaš stres smanjuje i kako postajete opušteniji.

#3 Budite spremni da pravite kompromise i prilagođavate se situaciji

Kompromis je zaista neophodan kada govorimo o prioritetima. Baš kao što smo pričali na početku, prilikom izvršavanja naših zadataka mogu se dogoditi stvari koje će nas vratiti korak unazad. Tada moramo biti spremni da napravimo kompromis i budemo maksimalno fleksibilni i ono što je najvažnije da ne zaboravimo da sve to radimo zbog nekog našeg višeg cilja.

Preuzeto sa: BRIDGE Communications