Korisno

5 hrabrih pitanja koja bi trebalo postaviti na razgovoru za posao

Mnogi zaboravljaju da su razgovori za posao dvosmjerna ulica. Razgovor za posao nije ispit, kojeg se trebaš bojati i na kojem se ne usudiš pitati šta te zanima. Kao što poslodavac traži osobu, koja će zadovoljiti potrebe njegove kompanije, tako i ti tražiš mjesto na kojem ćeš uživati u poslu. Zato se usudi pitati sve što te zanima i što bi moglo uticati na tvoj rad na novom poslu. Mi donosimo 5 pitanja, koja se malo ko usudi pitati, ali koja svakako vrijedi postaviti.

Koji su najveći izazovi s kojima ću se suočiti u prvih 90 dana i kako će se mjeriti uspjeh?

Ako ciljaš na poziciju na visokom nivou, ovo će ti pitanje možda biti postavljeno. Ali ako ne, onda to moraš sam/a upitati.

Devedeset dana je tipični probni period kada kompanija utvrđuje je li zapošljavanje bilo ispravna odluka. Stoga je dobro biti spreman i dobro razumjeti koja su očekivanja i da li tvoje iskustvo i vještine ukazuju na to da si prava osoba za tu funkciju.

Nemoj se prestrašiti ako izazovi zvuče zastrašujuće, jer kao novi radnik, neće ti odmah nužno biti suđeno na osnovu tvog znanja. Ali, ako stvarno želiš taj posao, moraš se spremiti da učiš i radiš ono što je potrebno da postaneš eskpert u toj oblasti.

Postoji li nešto o mojoj prošlosti zbog čega oklijevate da me zaposlite?

Menadžeri za zapošljavanje vole kada kandidati postavljaju ovo pitanje, jer pokazuje osjećaj samosvijesti.

Odgovor koji dobiješ možda je teško probaviti, ali bolje je znati sada, u ranim fazama intervjua, tako da imaš priliku iskreno sve objasniti poslodavcu i promijeniti narativ.

Recimo da su ti rekli: “Bojimo se da možda nećete biti potpuno zadovoljni u ovom poslu, jer to nije pozicija u kojoj ćete imati kontakt sa klijentima, kao do sad što ste imali. Tvoj odgovor bi trebao glasiti: „Razumijem vašu zabrinutost. Ali upravo zato želim ovaj posao. Većinu svoje karijere sam na pozicijama gdje sam svakodnevno sa klijentima i sada me zanima nešto drugo.“

Kakve su moje kvlifikacije u poređenju sa drugim kandidatima s kojima razgovarate?

Nikada ne želiš biti u mraku oko toga kakve su tvoje vještine u poređenju sa konkurencijom.

Ako poslodavac spominje područje koje ti nije jača strana, možeš objasniti kako tvoje iskustvo pokazuje željene vještine. Ili možeš koristiti suprotnu taktiku i razgovarati o jedinstvenim vještinama koje imaš, a koje drugi kandidati možda nemaju.

Ako ne postaviš ovo pitanje, mogle bi se dogoditi dvije stvari:

  • Napreduješ u procesu intervjua, ali naglašavaš sve pogrešne stavke o tome zašto si najkvalifikovanija osoba za to mjesto.
  • Ne ideš naprijed… i nemaš pojma zašto.

Znam da je pandemija izazvala neviđene poremećaje za mnoge kompanije. Kako se vi osjećate kao menadžer?

Ovo pitanje unosi ljudski element, što je rijetko na razgovorima za posao. Traži od poslodavca da se odmakne od razgovora o poslu i umjesto toga razmisli o svom ličnom iskustvu.

Odgovor dobrog menadžera sigurno će biti iskren i autentičan. A pitanje će mu pokazati da imaš kvalitetne osobine poput empatije i emocionalne inteligencije.

Možeš čak i pitati kako se nose sa pandemijom, čime ostvaruješ povezanost na dubljem, ličnijem nivou.

Kako kompanija radi na promociji različitosti, jednakosti i inkluzije?

Neki se ljudi ustručavaju to pitati, jer ne žele izgledati kao da poslodavca postavljaju na mjesto. Ali to je apsolutno neophodno.

Cilj je dobiti ličnu perspektivu koja odražava predanost kompanije različitosti, jednakosti i inkluziji. Da li je kompanija napravila neke promjene u proteklih godinu dana? Postoji li tim posvećen unapređivanju jednakosti svih vrsta? Da li su rezultati bili pozitivni?

Odgovor će ti pomoći da utvrdiš koliko je kompanija ozbiljna i da li se njihove vrijednosti poklapaju sa tvojim.

Izvor: cnbc.com

Preuzeto sa: ultra.ba