Institucije

Potpisan Memorandum o partnerstvu za uspostavljanje naučnotehnološkog parka u Banjaluci

​U Beogradu je potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu između Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Naučnotehnološkog parka Beograd za uspostavljanje naučnotehnološkog parka Banjaluka, prvog te vrste u Srpskoj i BiH, koji bi, prema postojećim planovima, trebalo da bude izgrađen za godinu dana.

Memorandum su potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i vršilac dužnosti direktora Naučnotehnološkog parka u Beogradu Gordana Danilović Grković, a parafiranju ovog dokumenta prisustvovala je i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Marijana Dukić Mijatović.

Memorandumom je predviđeno da NTP Beograd pruži savjetodavnu stručnu podršku Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske kako bi se ubrzalo osnivanje naučnotehnološkog parka u Banjaluci.

Potpisnici su se saglasili da uspostavljanje NTP-a u Banjaluci treba da se sprovede u skladu sa dobrim primjerima međunarodne prakse kako bi prvi naučni park ove vrste u Srpskoj i BiH bio sposoban da pospješi regionalni razvoj zasnovan na inovacijama i ubrza osnivanje i razvoj startap kompanija u Republici Srpskoj.

Ministar Rajčević je istakao da potpisani Memorandum prvenstveno znači veliku pomoć koju će Srpskoj pružiti Naučnotehnološki park u Beogradu u projektu osnivanja NTP-a u Banjaluci.

-Pored toga, on znači i mnogo više. Ovaj dan je početak zasnivanja jednog potpuno novog inovativnog eko-sistema u Srpskoj, gdje će nam primarni savjetnik biti institucije Srbije, počev od resornog ministarstva, ali isto tako i mreže naučnotehnoloških parkova koji postoje u Srbiji – rekao je Rajčević.

On se nada da će kroz ekspertizu i iskustvo ljudi iz NTP-a u Beogradu doći do izgradnje NTP-a u Banjaluci koji će se nalaziti u okviru kampusa Univerziteta u najvećem gradu Srpske.

-Nadamo se i da će nam njihove ekspertize pomoći i u tome da stvorimo i pustimo NTP u Banjaluci da ostvaruje svoju punu funkciju, a to je da zadržimo naše mlade visoko obrazovane ljude i talente u Republici Srpskoj, gdje bi oni svoje inovacije i ideje pretvarali u biznis – objasnio je Rajčević.

Prema njegovim riječima, cilj je da na jednom mjestu dođe do okupljanja naučno-istraživačke zajednice, naših mladih kadrova i domaćih i stranih investitora.

-Na osnovu ta tri faktora relativno brzo možemo doći do novih razvojnih šansi za Republiku Srpsku, a to je ono što mi u Vladi i Ministarstvu nazivamo digitalna, odnosno inovativna ekonomija. Moramo da radimo i na formiranju mreže NTP-a u Srpskoj, a istovremeno na integraciji mreža Republike Srpske i Srbije kako bi u konačnici došli do jedinstvenog naučno-inovativnog prostora sa obje strane Drine – naveo je Rajčević.

Projekat NTP-a u Banjaluci, kako je objasnio, sada je u fazi kada je završena studija izvodljivosti, u čemu su strateški partneri bili NTP u Beogradu i UNDP.

-Trenutno idemo u raspisivanje konkursa za izbor projektanta za NTP i nakon toga u okončanje pregovora sa kreditorima, a najizglednije je da to bude Razvojna banka Savjeta Evrope – rekao je Rajčević.

On očekuje se da bi na jesen naredne godine mogli da počnu građevinski radovi i da bi Naučnotehnološki park u Banjaluci kao objekat mogao da bude završen za nekih godinu dana.

Vršilac dužnosti direktora NTP-a u Beogradu Gordana Danilović Grković rekla je da je kuća na čijem je čelu svojim eksponencijalnim rastom pokazala značaj inovacija za razvoj zemlje, dodajući da u posljednje dvije godine aktivno radi i na pospješivanju regionalnog razvoja zasnovanog na inovacijama kroz podršku uspostavljanju i razvoju naučno-tehnoloških parkova u Srbiji, a sada i u Republici Srpskoj.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske