Ostalo

Životinje i strah od petardi – Kako ih zaštititi?

Glasne eksplozije, strani zvukovi i miris paljevine koje izazivaju pirotehnička sredstva i petarde, ostavljaju trajne posljedice na životinje. Sa razvijenijim čulima sluha i mirisa od ljudi, njihove reakcije na petarde su intenzivnije i stresnije. Doktor veterinarske medicine, Mirko Ćelić, objasnio nam je kako pirotehnička sredstva i petarde utiču na mentalno i fizičko zdravlje životinja, ali i šta možemo uraditi da ih zaštitimo, dok se upotreba petardi u potpunosti ne zabrani.

„Najugroženiji su psi i mačke koje borave u našim domovima, odnosno u dvorištu. Ove životinje imaju ograničeno kretanje i nisu u stanju da se udalje sa mjesta buke, zbog čega su njihove reakcije još intenzivnije, nego kod ostalih životinja.“

Vetrinar Mirko Ćelić ističe, da su psi načešći posjetioci veterinarskih ambulanti zbog zdravstvenih komplikacija uzrokovanih upotrebom pirotehnike i petarde tokom zimskog perioda. Intenzivne emocionalne, odnosno fiziološke reakcije, te zvučne fobije su posljedice koje zvukovi pirotehničkih sredstava i petardi, ostavljaju na životinje.

„Stres izazvan petardama, može dovesti do ekstremnih reakcija kod životinja, poput nekontrolisanog trešenja, glasne vokalizacije, nekontrolisanog obavaljanja nužde, paničnog skrivanja, neuroloških ispada, te često do smrtnog ishoda – zatajenja rada srca!“

On napominje, da ništa manje nisu opasna fizička oštećenja u smislu privremenog ili trajnog gubitka sluha, vida ili opekotina. Veliki broj životinja pobjegne zbog panike i straha, a vlasnici ih nažalost, nikada više ne pronađu.

Ali, kako bismo našim kućnim ljubimcima, pomogli da tokom praznika ne razviju nove fobije, postoje načini kako možemo ublažiti negativan uticaj petardi na njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

  • Sklanjanje životinja u prostorije, koje imaju dobru zvučnu izolaciju
  • Prekrivanje prozorskog stakla za vrijeme ispaljivanja petardi i vatrometa, spuštanje roletni
  • Zvukove iz spoljašnje sredine maskirati pojačavanjem tona na televizoru ili puštanjem ugodne muzike, koja neće uznemiravati životine
  • Kod ekstremnih reakcija, savjetuje se davanje lijekova za umirenje (kosultovati se o dozama lijekova isključivo u dogovoru sa veterinarom)

Pored navedenih savjeta, postoji još jedna metoda kojom se životinje treniraju, odnosno navikavaju na zvukove. U pitanju je desentizacija.

„Na platformi Youtube postoji veliki broj audiosnimaka pirotehničkih sredstava, koji se životinjama puštaju po malo svaki dan. Intezitet zvuka se svaki dan po malo pojačava. Većina životinja se na njih vremenom navikne i kasnije znatno bolje podnose buku u vrijeme zimskih praznika. Treba napomenuti, da se desenzitacija obavlja u vrijeme godine, kada nema upotrebe pirotehnike. Tokom slušanja, životinje se pozitivno stimulišu davanjem hrane koju vole, milovanjem, pozitivnim riječima itd.“

Kako životinje ne bismo morali navikavati na glasne i neprirodne zvukove petardi, pokrenuta je kampanja „Petarde nisu kul“. Svoj doprinos možeš dati potpisivanjem peticije za zabranu upotrebe petardi – https://bit.ly/3GOlQ2u i pratiti objave i informacije na društvenim mrežama Facebook i Instagram pod nazivom „Petarde nisu kul“.

Preuzeto sa: ultra.ba